GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sigurnost internetskog bankarstva: kako klijenti i banka mogu spriječiti moguće prijevare

Sigurnost internetskog bankarstva: kako klijenti i banka mogu spriječiti moguće prijevare
SIGURNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 08:17
Autor: SEEbiz
Iako je u današnje vrijeme sve češća kupovina putem interneta, a korisnici financijskih usluga radije odabiru mobilno ili internetsko bankarstvo umjesto odlaska u poslovnicu, njihovo sigurno korištenje preduvjet je za bezbrižno upravljanje financijama.

Rastom broja korisnika internetskog bankarstva i on line kupovine raste i učestalost kibernetičkih napada, odnosno prijevara usmjerenih prije svega na korisnike usluga internetskog bankarstva i korisnike kartica.

Upravo zato Hrvatska poštanska banka posebnu pažnju pridaje analizi različitih zlonamjernih aktivnosti kojima prevaranti pokušavaju navesti klijente da im ustupe svoje podatke potrebne za provedbu transakcija u korist prevaranata te klijente kontinuirano informira o različitim oblicima i pokušajima kibernetičkih napada i prijevara koje su usmjerene na njih.

U današnje vrijeme učestali su phishing napadi. Radi se o prijevarnom postupanju, odnosno slanju prijevarnih poruka elektroničke pošte koje koriste socijalni inženjering kako bi primatelja poruke navele da otkrije osobne, najčešće financijske podatke, slanjem maila ili upisivanjem podataka na lažiranoj internetskoj stranici.

Prijevarne elektroničke poruke najčešće izgledaju kao da su ih poslale legitimne organizacije, stvarna trgovačka društva, državne institucije ili banke. Ove prijevare metodama obmane i lažnog predstavljanja teže pribavljanju i iskorištavanju osobnih i financijskih podatka pojedinaca, tvrtki i institucija, u konačnici sve radi nezakonitog stjecanja novčane dobiti.

Kako bi se zaštitili od phishing prijevara slijedite par jednostavnih pravila:

• Oprezno postupajte po porukama elektroničke pošte koje izgledaju kao da dolaze od banke, a koje pozivaju da kliknete na poveznicu i unesete svoje podatke. Uvijek prilikom pristupanja stranicama provjerite radi li se o internetskim stranicama sa službenim domenama - u slučaju sumnje obratite se Banci.
o provjerite pošiljatelja e-maila pregledom e-mail adrese; e-mail adresa Banke završava @hpb.hr i nikada ne završava s .com ili sl.
o internetsko bankarstvo isključivo otvarajte putem poveznice na portalu www.hpb.hr, a ne putem poveznica dostavljenih e-mailom ili porukama SMS/Messenger (VIBER/ WhatsApp) niti otvaranjem poveznica na plaćenim Google oglasima
• Ukoliko ste zaprimili sumnjivu elektroničku poruku ne otvarajte privitke niti poveznice; vrlo vjerojatno će vas poveznice usmjeriti na lažnu web-stranicu ili lažnu e-adresu elektroničke pošte radi prikupljanja osobnih i financijskih podataka.
• Ne odgovarajte na poruke elektroničke pošte zaprimljene od nepoznatih pošiljatelja u kojima vam se nudi brza zarada, veliki iznosi na temelju nasljedstva, igara na sreću i sl. ili povoljni krediti, a za uzvrat vas traže uplatu određenog iznosa ili dostavu vaših osobnih podataka, podataka o platnim karticama i/ili broj tokena i kodove koje generira token (OTP, MAC ili MDS).
• Prilikom prodaje robe putem oglasnika ne dijelite podatke s kartice putem sumnjivih poveznica, a pazite i na lažne elektroničke poruke s obavijestima o dodatnim troškovima dostave paketa, koje često vode na stranice na kojima je potrebno izvršiti plaćanje te nikako ne upisujte broj tokena i autentifikacijske kodove koje generira token (OTP, MAC ili MDS).

Također, vodeći brigu o zaštiti klijenata HPB je izdala i niz smjernica o sigurnosti korištenja internetskog bankarstva i online kupovine s naglaskom na važnost pristupanja digitalnim uslugama isključivo putem poveznica navedenim na službenoj stranici Banke te na poveznicama u nastavku.

Sigurnost HPB internetskog bankarstva

Sigurnost HPB mobilnog bankarstva

U HPB-u ističu kako veliku pažnju pridaju ranom prepoznavanju i sprječavanju mogućih prijevara. Kontinuirao razvijaju metode i alate koji omogućuju lakše prepoznavanje sumnjivih radnji kako bi se pokušaji prijevara klijenata putem socijalnog inženjeringa prepoznali na vrijeme. No i brzina prijave sumnjivih postupanja ili dojave o prijevarama koje dobivaju od klijenata im je od iznimne važnosti jer to itekako utječe na mogućnost pravodobne reakcije banke u zaštiti klijenata i njihovih računa.

„U nastojanju da spriječimo prijevare, poduzimamo različite mjere, uključujući i neka tehnička i funkcionalna ograničenja. Katkada te mjere mogu utjecati i na redovito pružanje pojedinih usluga pa molimo naše klijente na razumijevanje jer te mjere sprječavaju potencijalno puno veće štete“, dodaju iz HPB-a.

Korištenje internetskog bankarstva i online kupovine štedi vrijeme, novac, olakšava upravljanje osobnim financijama i vrlo je jednostavno za korištenje i zato je važno da uz pojačani oprez i pridržavanje smjernica ostane sigurno i bezbrižno.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, internetsko bankarstvo
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE