GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke će morati plaćati dodatni porez pet godina

Slovenske banke će morati plaćati dodatni porez pet godina
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 17:15
Autor: SEEbiz / sta
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji prošle su godine povećale svoju profitabilnost, a ona se, prema podacima Ministarstva financija, i dalje povećava.

"Temeljem analize stanja u sustavu, predlažemo dodatno privremeno oporezivanje banaka u iznosu od 0,2 posto bilančne sume na razdoblje od pet godina", objavilo je u utorak Ministarstvo financija.

"Odluka nije donesena preko noći, već intenzivnim dijalogom s bankama i nizom analiza ministarstva, uzimajući u obzir podatke o poslovanju banaka i podatke Banke Slovenije", rekao je ministar financija Klemen Boštjančič. Banke povećavaju profitabilnost, a razlozi su, prema njegovim riječima, prvenstveno rast kamatnih stopa na kredite i zadržavanje niskih kamatnih stopa na depozite, uz nastavak niskih neto ispravaka vrijednosti i rezervacija. Europska središnja banka (ECB) najavila je još jedno povećanje kamata za rujan, što će kratkoročno dodatno pozitivno utjecati na profitabilnost banaka, dodao je ministar.

Prijedlog je formuliran u ministarstvu i uzimajući u obzir mišljenje ECB-a i primjer španjolskog poreznog sustava. Odluka o oporezivanju banaka zahtijevala je prethodnu analizu njezina utjecaja na stabilnost financijskog sustava, pojašnjavaju u ministarstvu. Prema upozorenju ECB-a u vezi sa španjolskim slučajem dodatnog oporezivanja, prikupljena sredstva ne smiju se koristiti za pokrivanje deficita državnog proračuna, već se moraju koristiti namjenski. "Stoga predlažemo da dodatno oporezivanje banaka bude izvor sredstava u fondu za obnovu Slovenije iz kojeg će se osigurati bespovratna i povratna sredstva za financiranje sanacije šteta nakon poplava", navelo je ministarstvo. .

Svjesni smo koliko su banke važan dio financijskog sustava i kakvu ulogu njihovo poslovanje ima u financijskoj stabilnosti zemlje, istaknuo je ministar, dodavši da je prijedlog formuliran nakon konzultacija sa slovenskim bankarskim regulatorom Bankom Slovenije. , te da je "prihvatljivo i sa stajališta utjecaja na bankarski sektor i širu financijsku stabilnost".

Ministar je rekao da detalji još nisu dorađeni. Oni će biti finalizirani zajedno s bankama sljedećih tjedana. No, već je poznato da će prijedlog zakona o obnovi uzeti u obzir različite pozicije pojedinih banaka i utjecaj na njihovo buduće poslovanje. Ako bankama ove godine ide izuzetno dobro, ne mora nužno biti tako i ubuduće, objasnio je ministar. Tako će u konačnu verziju uključiti i neke osigurače. Pritom je najavio i osiguranje razmjernosti mjere dodatnog oporezivanja. "Od tog oporezivanja bilance bit će odbijeni dobrovoljni ulozi banaka u taj fond", rekao je, podsjetivši da je NLB najavila da će dobrovoljno uložiti približno 0,1 posto bilančne sume u fond. "Nadam se da će to slijediti i druge banke, te drugi gospodarski subjekti s ovakvim specifičnim iznosima, posebice oni koji zbog specifičnih razloga u ovim vremenima ostvaruju visoke dobiti", naglasio je Boštjančič.

Banka Slovenije proučava posljedice gubitaka sa stajališta osiguranja financijske stabilnosti, a sadašnji podaci pokazuju da je utjecaj gubitaka na financijsku stabilnost savladiv, napisali su u priopćenju. Što se tiče planiranog poreznog opterećenja banaka i štedionica, objasnili su da kreiranje porezne politike države nije u njihovoj nadležnosti, ali im je ključno da poduzete mjere neće utjecati na stabilnost bankovnog sustava.

Fotografija: STA.

Tagovi: SLOVENSKE BANKE, SLOVENIJA, Klemen Boštjančič
PROČITAJ I OVO
NLB će izdati obveznice u iznosu od 500 milijuna eura
OBVEZNICE
NLB će izdati obveznice u iznosu od 500 milijuna eura
LJUBLJANA - Očekuje se da će NLB 29. svibnja izdati obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura namijenjene ispunjavanju minimalnog kapitalnog zahtjeva i kvalificiranih obveza.
Alta Pay drži 36,46 posto Addika
PROMJENE
Alta Pay drži 36,46 posto Addika
BEČ - Za Addiko banku, koja je 2015. nastala iz Hypo-Alpe-Adria-Balkanbanken, vodi se prava licitacija. Nakon najavljenog ulaska financijskog holdinga Agri Europe Cyprus srbijanskog biznismena Miodraga Kostića i ponude slovenske banke NLB, u igru je kao drugi mogući kupac ušla i srpska Alta Pay banka.
Kineske banke požurile ponuditi zajmove za državnu kupnju neprodanih stanova
POTEZI
Kineske banke požurile ponuditi zajmove za državnu kupnju neprodanih stanova
PEKING - Kineske mega banke pozivaju upravitelje podružnica da pozajmljuju državnim tvrtkama koje kupuju neprodane domove, nudeći brzi znak potpore vladinom paketu za spašavanje stambenih objekata koji je predstavljen prošli tjedan.
Klijentima Zagrebačke banke stižu nove Mastercard debitne kartice
PROMJENE
Klijentima Zagrebačke banke stižu nove Mastercard debitne kartice
ZAGREB – Zagrebačka banka i Mastercard započeli su proces migracije dva milijuna Zabinih debitnih kartica na novog kartičnog izdavača. Migracija korisnika privatnih kartica trajat će do prvog dijela 2025., dok će migracija korisnika poslovnih kartica početi u lipnju.
NLB će testirati polje za izdavanje obveznica
TESTIRANJE
NLB će testirati polje za izdavanje obveznica
LJUBLJANA - NLB namjerava izdati šestogodišnje obveznice namijenjene ispunjavanju minimalnog kapitalnog zahtjeva i kvalificiranih obveza u iznosu od 500 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE