GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u 2020. smanjile neto dobit 15,1%

Slovenske banke u 2020. smanjile neto dobit 15,1%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 20:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prošle je godine bankarski sustav u Sloveniji ostvario 450,3 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 15,1 posto manje nego godinu prije.

Prema Banci Slovenije, relativno povoljni rezultati uglavnom su nastali spajanjem Nove KBM i Abanke, jer bi bez tog učinka dobit bila manja za više od polovice.

Ukupno bilančno stanje bankarskog sustava u 2020. godini poraslo je za više od osam posto (3,4 milijarde eura) na 44,65 milijardi eura. Depoziti nebankarskog sektora i dalje su glavni čimbenik povećanja ukupne aktive. Depoziti domaćinstava, koji čine dvije trećine svih depozita u nebankarskom sektoru, porasli su prošle godine za više od desetine, s 20,3 na 22,4 milijarde eura.

U prosincu se nastavio rast depozita po viđenju nebankarskog sektora, pri čemu su posebno padali zajmovi poduzećima, a potrošački zajmovi i dalje su u padu. Rast zajmova poduzećima negativan je od kolovoza prošle godine, dosegavši u prosincu -1,4 posto na godišnjoj razini. Tome je najveći doprinos dao prosinački pad obujma kredita za 186 milijuna eura.

Rast zajmova stanovništvu usporio se dalje pred kraj prošle godine, dosegnuvši u prosincu samo 0,1% na godišnjoj razini. Brzom padu rasta najviše je doprinio međugodišnji pad obujma potrošačkih kredita (-7,8 posto), koji se preklopio neizvjesnim ekonomskim uvjetima i pogoršanjem epidemiološke situacije krajem prošle godine.

Bankarski sustav i dalje održava dobru poziciju kapitala i likvidnosti, naglašava Banka Slovenije.

Tagovi: slovenske banke, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE