GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u pola godine više nego udvostručile dobit

Slovenske banke u pola godine više nego udvostručile dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 17:19
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarile 533,1 milijun eura dobiti prije oporezivanja, što je 150,9 posto više nego u istom razdoblju lani.

S 466,8 milijuna eura neto dobit veća je za 144,8 posto, objavila je Banka Slovenije. Gotovinski depoziti u bankama u lipnju su porasli za mali postotak, dok je volumen kredita porastao tek neznatno.

Neto kamate od početka siječnja do kraja lipnja dosegle su 661,5 milijuna eura, što je 104,5 posto više nego u istom razdoblju lani. Nekamatni prihod bio je 7,7 posto veći na godišnjoj razini i iznosio je 317,2 milijuna eura.

S 978,7 milijuna eura bruto prihod bio je 58,3 posto veći nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Neto prihod, odnosno nakon odbitka troškova, koji je na godišnjoj razini porastao za 11 posto, bio je 135,3 posto veći nego u prvom polugodištu 2022. godine, na 554,1 milijun eura.

Ukupna vrijednost kredita nebankarskom sektoru u lipnju je na godišnjoj razini porasla za 0,1 posto na nešto manje od 27,1 milijardu eura. Pad ukupne vrijednosti kredita od početka godine smanjio se tako s 499,8 milijuna eura u prvih pet mjeseci na 464,3 milijuna eura.

Ukupna vrijednost kredita stanovništvu krajem lipnja iznosila je 12,2 milijarde eura, što je četiri posto više nego u ovo doba lani. Unutar tog broja, vrijednost stambenih kredita bila je 8,1 milijarda eura, što je 3,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Obujam novčanih depozita nebankarskog sektora na kraju lipnja bio je 5,1 posto veći nego lani u lipnju; iznosio je 39,6 milijardi eura. Depoziti stanovništva porasli su za 5,4 posto na gotovo 26,4 milijarde eura.

Ukupna bilančna suma banaka na polugodištu iznosila je 51,3 milijarde eura, 6,7 posto više nego prije godinu dana.

Tagovi: slovenske banke, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE