GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije

Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 09:50
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije, u drugoj polovini godine. Stanovništvo u bankama ima uštedu veću od 24 milijarde eura.

Tvrtke se trenutačno ne zadužuju zbog neizvjesnosti i odgađaju planirana ulaganja. Gotovo da nema rasta zajmova tvrtkama, tvrtke se ne žele dodatno zaduživati, već samo pokušavaju preživjeti uz državne fiskalne mjere. No, kad se situacija u vezi s epidemijom smiri, predsjednik Uprave NLB Blaž Brodnjak i član Uprave NKBM Matej Falatov očekuju veliki porast domaće potrošnje.

"Očekujem da će čim se otvori otvaranje, oni koji će do tada biti živi, dobiti natprosječnu potražnju, pokazao nam je prvi val ... Ljudi su bili gladni i žedni svih događaja, koncerata, domjenaka, smještaja. Očekujem isti fenomen nakon ovog otvaranja, očekujem euforiju ", rekao je Brodnjak.

Falatov: "Kad je situacija takva da zemlja može otvoriti cijelo gospodarstvo, očekujem da će potrošnja jako porasti. Mislim da će eksplodirati, kao što je bilo prošlog lipnja, srpnja i kolovoza."

Prema ohrabrujućim podacima o cijepljenju, predsjednica Uprave SKB-a Anita Stojčevska vjeruje da bi se taj nalet potrošnje mogao dogoditi u drugoj polovici godine.

"Oni koji imaju viškove sredstava potrošit će ih, jer sada nemaju kamo, tvrtke će se opet prebaciti na investicije, također računamo da će država i općine generirati investicije i tako započeti investicijski ciklus u tvrtke", rekla je. .

Banke pogođene kreditnom krizom suočavaju se s negativnim kamatnim stopama već nekoliko godina. NLB će prvi dio ovog tereta prebaciti na klijente - za one koji imaju više od 250 tisuća eura ušteđevine, od 1. travnja uvest će naknade za pohranu u iznosu od 0,04 posto. To će učiniti i u SKB-u, kada bi, to bi trebalo biti poznato sljedeći tjedan. NKBM još ne razmišlja o takozvanom oporezivanju depozita.

Tagovi: slovenske banke, Matej Falatov, Nova ljubljanska banka, blaž brodnjak, Nova kreditna banka Maribor
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE