GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
NBS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 10:43
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.

Ključni pokazatelji poslovanja banaka u Srbiji znatno su iznad regulatornih vrednosti, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima blizu istorijskog minimuma, rekla je Tabaković otvarajući Bankarski samit 2023, koji organizuje Udruženje banaka Srbije (UBS).

Javni dug Srbije na kraju oktobra 51,6 odsto BDP-a

Prema rečima Tabaković, mera ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom ni na koji način nije ugrozila poslovanje bankarskog sektora u Srbiji, ali je doprinela očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita.

„Ovom merom se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali u obimu koji ne ugrožava snažnu opadajuću putanju inflacije, jer čini oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini. Dakle, cilj za inflaciju nije narušen", istakla je guverner NBS.

Ona je navela i da ova mera doprinosi oporavku potrošnje, koji nam je, kako je naglasila, neophodan da bismo ostvarili željeni privredni rast.

Pravo na overenu knjižicu imaju svi oni koji čekaju penzijsko rešenje

Guverner NBS je iznela i podatak da je aktiva poslovnih banaka koje posluju u Srbiji oko 50 milijardi evra, što je za 80 odsto viši nivo aktive nego u 2012. godini.

„To je efkat sinergije, ali ima i efekta poverenja. Da postoji poverenje u naš sistem govori i podatak da je devizna štednja stanovništva tokom 10 godine povećana za preko 70 odsto, dok je dinarska štednja veća oko sedam puta", kazala je ona.

Tabaković je dodala i da bankarski sektor, kao i svi drugi sektori, mora da deli sudbinu privrede i građana, jer samo tako može da traje.

Prema njenim rečima, ljudi, znanje i poverenje su ključni temelji na kojima počiva bankarstvo, odnosno države i sve institucije.

„Na nama je da delujemo mudro i da u skučenom prostoru između velikih očekivanja od nas kao regulatora i nasleđenih preteranih sloboda u ime tržišta, kapitalizma i demokratije, delujemo u opštem interesu", naglasila je Tabaković.

Ona je navela da su uslovi u kojima se danas radi jedni od najizazovnijih u istoriji i da su rizici mahom globalni, pa je zato neophodno sinhronizovano delovanje i preduzimanje, kako je kazala, restriktivnih mera.

„U meri u kojoj svako od nas pojedinačno bude uspešno sprovodio svoju ekonomiju kroz sve ove turbulencije koje se dešavaju, i nama kao i našim susedima će biti bolje", rekla je Tabaković.

Guverner centralne banke Srbije je navela i da se i u Srbiji kurs dinara prema evru, uprkos svim izazovima, čuva na relativno stabilnom nivou.

Prema njenim rečima, stabilnost kursa dinara prema evru jedan od ključnih stubova ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje, što su potvrdili i MMF, evropski zvaničnici i investitori u Srbiji.

Na Bankarskom samitu 2023. koji se održava danas u Beogradu i na kojem su se prvi put uz ostale učesnike iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, okupili i guverneri i predstavnici centralnih banaka Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije i Crne Gore, razgovara se o aktuelnostima i izazovima u bankarskom sektoru.

Tagovi: TABAKOVIĆ, NBS, JORGOVANKA, NARODNA BANKA SRBIJE, BANKE, BANKE U SRBIJI
PROČITAJ I OVO
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
EPILOG
Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara
BEOGRAD - Višak stečajne mase Agrobanke u Srbiji od 1,64 milijarde dinara podeliće akcionari, među kojima je najveći država, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija, jer je, posle 12 godina zaključen stečaj, preneo je Biznis.rs.
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
PRODAJA
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon prodao je oko 150 milijuna dolara svojih dionica u banci, pokazalo je podnesak SEC-a u četvrtak, što je prvi put da je čelnik najvećeg američkog zajmodavca prodao dionice otkako je preuzeo dužnost 2005. godine.
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
GUBITAK
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je izvijestila o svom prvom godišnjem gubitku od 2004. godine, nakon pozamašnih isplata zbog viših kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE