GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan

Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
NBS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 10:43
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.

Ključni pokazatelji poslovanja banaka u Srbiji znatno su iznad regulatornih vrednosti, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima blizu istorijskog minimuma, rekla je Tabaković otvarajući Bankarski samit 2023, koji organizuje Udruženje banaka Srbije (UBS).

Javni dug Srbije na kraju oktobra 51,6 odsto BDP-a

Prema rečima Tabaković, mera ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom ni na koji način nije ugrozila poslovanje bankarskog sektora u Srbiji, ali je doprinela očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita.

„Ovom merom se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali u obimu koji ne ugrožava snažnu opadajuću putanju inflacije, jer čini oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini. Dakle, cilj za inflaciju nije narušen", istakla je guverner NBS.

Ona je navela i da ova mera doprinosi oporavku potrošnje, koji nam je, kako je naglasila, neophodan da bismo ostvarili željeni privredni rast.

Pravo na overenu knjižicu imaju svi oni koji čekaju penzijsko rešenje

Guverner NBS je iznela i podatak da je aktiva poslovnih banaka koje posluju u Srbiji oko 50 milijardi evra, što je za 80 odsto viši nivo aktive nego u 2012. godini.

„To je efkat sinergije, ali ima i efekta poverenja. Da postoji poverenje u naš sistem govori i podatak da je devizna štednja stanovništva tokom 10 godine povećana za preko 70 odsto, dok je dinarska štednja veća oko sedam puta", kazala je ona.

Tabaković je dodala i da bankarski sektor, kao i svi drugi sektori, mora da deli sudbinu privrede i građana, jer samo tako može da traje.

Prema njenim rečima, ljudi, znanje i poverenje su ključni temelji na kojima počiva bankarstvo, odnosno države i sve institucije.

„Na nama je da delujemo mudro i da u skučenom prostoru između velikih očekivanja od nas kao regulatora i nasleđenih preteranih sloboda u ime tržišta, kapitalizma i demokratije, delujemo u opštem interesu", naglasila je Tabaković.

Ona je navela da su uslovi u kojima se danas radi jedni od najizazovnijih u istoriji i da su rizici mahom globalni, pa je zato neophodno sinhronizovano delovanje i preduzimanje, kako je kazala, restriktivnih mera.

„U meri u kojoj svako od nas pojedinačno bude uspešno sprovodio svoju ekonomiju kroz sve ove turbulencije koje se dešavaju, i nama kao i našim susedima će biti bolje", rekla je Tabaković.

Guverner centralne banke Srbije je navela i da se i u Srbiji kurs dinara prema evru, uprkos svim izazovima, čuva na relativno stabilnom nivou.

Prema njenim rečima, stabilnost kursa dinara prema evru jedan od ključnih stubova ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje, što su potvrdili i MMF, evropski zvaničnici i investitori u Srbiji.

Na Bankarskom samitu 2023. koji se održava danas u Beogradu i na kojem su se prvi put uz ostale učesnike iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, okupili i guverneri i predstavnici centralnih banaka Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije i Crne Gore, razgovara se o aktuelnostima i izazovima u bankarskom sektoru.

Tagovi: TABAKOVIĆ, NBS, JORGOVANKA, NARODNA BANKA SRBIJE, BANKE, BANKE U SRBIJI
PROČITAJ I OVO
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura
DEPOZITI
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase zabilježila je u drugom tromjesečju ove godine neto dobit od 18,1 milijardu dolara (16,6 milijardi eura), što predstavlja rast od 25 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima u investicijskom bankarstvu i dobiti od vlasnički udio u It visi.
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
OČEKIVANO
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je većinom izglasao još jedan (treći) šestogodišnji mandat Borisu Vujčiću na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, predvodi novu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
KAZNA
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
NEW YORK - Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE