GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS okončao ovisnost Credit Suissea o zajmu švicarske središnje banke

UBS okončao ovisnost Credit Suissea o zajmu švicarske središnje banke
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz / CNBC
ŽENEVA - UBS je u petak priopćio da je raskinuo ugovor o zaštiti od gubitaka vrijedan 9 milijardi švicarskih franaka (10,27 milijardi dolara) i zaštitni mehanizam javne likvidnosti od 100 milijardi švicarskih franaka koje je uspostavila švicarska vlada kada je u ožujku preuzela konkurentsku banku Credit Suisse.

UBS je rekao da je odluka uslijedila nakon "sveobuhvatne procjene" neosnovne imovine Credit Suisse koja je bila obuhvaćena mjerama potpore likvidnosti.

“Ove mjere, zajedno s intervencijom UBS-a, pridonijele su stabilizaciji Credit Suisse i financijskoj stabilnosti u Švicarskoj i globalno”, stoji u priopćenju UBS-a.

Credit Suisse također je u potpunosti otplatio hitni zajam za pomoć likvidnosti od 50 milijardi švicarskih franaka Švicarskoj narodnoj banci u ožujku, dok je Credit Suisse posustajala nakon pada povjerenja dioničara i ulagača, potvrdio je UBS.

"Ove mjere, koje su uvedene u skladu s izvanrednim zakonom za očuvanje financijske stabilnosti, time će prestati postojati, a Konfederacija i porezni obveznici više neće snositi nikakve rizike koji proizlaze iz tih jamstava", rekla je švicarska vlada u priopćenju u petak.

"Nadalje, Konfederacija je zaradila primitke od oko 200 milijuna CHF na jamstvima."

Švicarsko savezno vijeće planira parlamentu podnijeti prijedlog zakona za uvođenje zaštite javne likvidnosti (PLB) u okviru običnog zakona, dok se nastavlja rad na "sveobuhvatnoj reviziji regulatornog okvira prevelik da bi propao".

LPA od 9 milijardi švicarskih franaka trebao je osigurati UBS od gubitaka iznad 5 milijardi švicarskih franaka nakon preuzimanja, koje je dogovoreno tijekom frenetičnog vikenda u ožujku usred razgovora sa švicarskom vladom, SNB-om i švicarskim tijelom za nadzor financijskog tržišta.

Hitnim sporazumom o spašavanju UBS je kupio Credit Suisse po diskontnoj cijeni od 3 milijarde švicarskih franaka, stvarajući švicarskog bankovnog i imovinskog behemota s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.

"Nakon pregleda sve imovine obuhvaćene LPA od zatvaranja u lipnju i poduzimanja odgovarajućih prilagodbi fer vrijednosti, UBS je zaključio da LPA više nije potreban", rekao je UBS.

"Stoga je UBS dao obavijest o dobrovoljnom raskidu koji stupa na snagu 11. kolovoza 2023. UBS plaća ukupno 40 milijuna CHF kao kompenzaciju Švicarskoj Konfederaciji za uspostavu LPA."

Zaštitni mehanizam za javne obveze od 100 milijardi švicarskih franaka osnovala je 19. ožujka švicarska vlada i omogućio je SNB-u da po potrebi pruži likvidnosnu potporu Credit Suisseu, pokrivenu saveznim jamstvom za neizvršenje obaveza.

UBS je u petak potvrdio da je Credit Suisse u potpunosti otplatio sve zajmove povučene u okviru PLB-a do kraja svibnja te da je grupa raskinula PLB ugovor nakon revizije svoje situacije financiranja.

"Do 31. srpnja 2023. Credit Suisse je obračunao naknadu za obvezu i premiju rizika u ukupnom iznosu od 214 milijuna CHF, uključujući približno 61 milijun CHF SNB-u i 153 milijuna CHF Švicarskoj Konfederaciji", dodao je UBS.

Tagovi: ubs, cREDIT sUISSE, Švicarska
PROČITAJ I OVO
Obveznice Gorenjske banke uvrštene na Ljubljansku burzu
TRŽIŠTE KAPITALA
Obveznice Gorenjske banke uvrštene na Ljubljansku burzu
LJUBLJANA - Gorenjska banka danas je svoje četverogodišnje obveznice uvrstila u trgovanje na organiziranom tržištu Ljubljanske burze. Uvrštenje dužničkih vrijednosnih papira u banku i na burzu smatra se važnim elementom za razvoj banke i tržišta kapitala u Sloveniji.
Jamie Dimon: Mirovina je bliža nego ikada
UPOZORENJE
Jamie Dimon: Mirovina je bliža nego ikada
NEW YORK - Dani Jamieja Dimona kao izvršnog direktora JPMorgan Chasea su odbrojani - iako nije jasno koliko.
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
RAST
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
ZAGREB - Tko god postane vlasnik Addiko banke, morat će se suočiti s mogućnosti da će ga preuzimanje koštati i više nego je prvotno planirano.
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE