GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu

UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu
GOLEMA DOBIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz
BERN - UBS je u četvrtak objavio dobit u drugom tromjesečju od 28,88 milijardi dolara u svojoj prvoj tromjesečnoj zaradi otkako je najveća švicarska banka dovršila preuzimanje posrnulog rivala Credit Suisse.

Analitičari su projicirali neto dobit od 12,8 milijardi dolara za tri mjeseca do kraja lipnja, prema anketi Reutersa.

UBS je rekao da rezultat prvenstveno odražava 28,93 milijarde dolara negativnog goodwill-a na akviziciji Credit Suisse. Temeljna dobit prije oporezivanja, koja isključuje negativni goodwill, troškove povezane s integracijom i troškove akvizicije, iznosila je 1,1 milijardu dolara.

Negativni goodwill predstavlja fer vrijednost imovine stečene spajanjem iznad kupovne cijene. UBS je u ožujku platio 3 milijarde švicarskih franaka (3,4 milijarde dolara) za kupnju Credit Suisse.

"Dva i pol mjeseca od zatvaranja akvizicije Credit Suissea, ne gubimo vrijeme u pružanju vrijednosti za sve naše dionike iz jednog od najvećih i najsloženijih spajanja banaka u povijesti", izjavio je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti u izjavi.

“Vraćamo povjerenje klijenata, smanjujemo troškove i poduzimamo potrebne radnje za stvaranje ekonomije razmjera koja će nam omogućiti bolje fokusiranje naših resursa i ciljana ulaganja za budući rast.”

Snažna domaća bankarska jedinica Credit Suisse bit će u potpunosti integrirana u UBS, objavila je grupa također u četvrtak, a zatvaranje spajanja pravnih subjekata očekuje se 2024. godine.

Sudbina vodeće švicarske banke Credit Suisse, ključnog profitnog centra grupe i jedinog odjela koji još uvijek ostvaruje pozitivnu zaradu u 2022., bila je središnja točka akvizicije, a neki analitičari nagađali su da bi je UBS mogao izdvojiti i plasirati u prodaju IPO.

Ermotti je rekao da je analizom banke utvrđeno da je ovo "najbolji ishod za UBS, naše dionike i švicarsko gospodarstvo". Integracija bi se mogla pokazati kontroverznijom u Švicarskoj zbog mogućnosti velikog gubitka radnih mjesta u tom procesu.

Tagovi: ubs bank, ubs, credit suisse
PROČITAJ I OVO
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AKVIZICIJE
ABN AMRO preuzima njemački Hauck Aufhäuser Lampe
AMSTERDAM - ABN AMRO pristao je kupiti frankfurtski HAL od kineske multinacionalne Fosun International za 672 milijuna eura (731 milijun dolara), objavio je nizozemski bankarski div u priopćenju za javnost.
UBS isključuje vanjskog nasljednika Ermottija na mjestu izvršnog direktora
KANDIDATI
UBS isključuje vanjskog nasljednika Ermottija na mjestu izvršnog direktora
BERN - UBS je odbacio mogućnost imenovanja vanjskog menadžera za nasljednika izvršnog direktora Sergia Ermottija i planira izabrati s užeg popisa od tri unutarnja kandidata kada on odstupi s dužnosti za otprilike tri godine, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times.
Udruženje njemačkih banaka: Europski prosperitet ne može se uzeti zdravo za gotovo
UPOZORENJE
Udruženje njemačkih banaka: Europski prosperitet ne može se uzeti zdravo za gotovo
BERLIN - Prema novom istraživanju, više Nijemaca osjeća pozitivno stanje svojih financija u usporedbi s prošlom godinom.
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
INVESTICIJE
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je Zagrebačku burzu da je slovenski Cset potkraj svibnja stekao 9,44% glasačkih prava u ovoj banci.
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
POTROŠNJA
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
ZAGREB - Velika novost za sve koji se koriste popularnim "minusima" na tekućem računu. Tridesetog lipnja istječe rok nakon kojeg se ukidaju prešutna prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE