GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu

UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu
GOLEMA DOBIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz
BERN - UBS je u četvrtak objavio dobit u drugom tromjesečju od 28,88 milijardi dolara u svojoj prvoj tromjesečnoj zaradi otkako je najveća švicarska banka dovršila preuzimanje posrnulog rivala Credit Suisse.

Analitičari su projicirali neto dobit od 12,8 milijardi dolara za tri mjeseca do kraja lipnja, prema anketi Reutersa.

UBS je rekao da rezultat prvenstveno odražava 28,93 milijarde dolara negativnog goodwill-a na akviziciji Credit Suisse. Temeljna dobit prije oporezivanja, koja isključuje negativni goodwill, troškove povezane s integracijom i troškove akvizicije, iznosila je 1,1 milijardu dolara.

Negativni goodwill predstavlja fer vrijednost imovine stečene spajanjem iznad kupovne cijene. UBS je u ožujku platio 3 milijarde švicarskih franaka (3,4 milijarde dolara) za kupnju Credit Suisse.

"Dva i pol mjeseca od zatvaranja akvizicije Credit Suissea, ne gubimo vrijeme u pružanju vrijednosti za sve naše dionike iz jednog od najvećih i najsloženijih spajanja banaka u povijesti", izjavio je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti u izjavi.

“Vraćamo povjerenje klijenata, smanjujemo troškove i poduzimamo potrebne radnje za stvaranje ekonomije razmjera koja će nam omogućiti bolje fokusiranje naših resursa i ciljana ulaganja za budući rast.”

Snažna domaća bankarska jedinica Credit Suisse bit će u potpunosti integrirana u UBS, objavila je grupa također u četvrtak, a zatvaranje spajanja pravnih subjekata očekuje se 2024. godine.

Sudbina vodeće švicarske banke Credit Suisse, ključnog profitnog centra grupe i jedinog odjela koji još uvijek ostvaruje pozitivnu zaradu u 2022., bila je središnja točka akvizicije, a neki analitičari nagađali su da bi je UBS mogao izdvojiti i plasirati u prodaju IPO.

Ermotti je rekao da je analizom banke utvrđeno da je ovo "najbolji ishod za UBS, naše dionike i švicarsko gospodarstvo". Integracija bi se mogla pokazati kontroverznijom u Švicarskoj zbog mogućnosti velikog gubitka radnih mjesta u tom procesu.

Tagovi: ubs bank, ubs, credit suisse
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE