GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit više nije na globalnom popisu sistemski važnih banaka

UniCredit više nije na globalnom popisu sistemski važnih banaka
POPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odbor za financijsku stabilnost (FSB) u suradnji s Baselskim odborom za nadzor banaka i nacionalnim tijelima, objavio je rang listu sistemski važnih banaka u svijetu, a s nje je uklonio talijansku UniCredit i pomaknuo tri banke, uključujući švicarski UBS.

„Promjene u raspodjeli institucija u skupine uvelike odražavaju učinke promjena u temeljnoj aktivnosti banaka, pri čemu kategorija aktivnosti među jurisdikcijama najviše pridonosi kretanjima rezultata“, objavljeno je na službenoj stranici FSB-a.

S UniCreditom, Credit Suisse je uklonjena s popisa, a kineska Bank of Communications je dodana po prvi put, piše Reuters, čime je ukupan broj sistemski važnih banaka smanjen s 30, koliko ih je bilo tijekom 2022. godine, na trenutnih 29.

UBS je napredovao nakon što je ranije ove godine preuzeo Credit Suisse u prvom spajanju dviju sistemski važnih banaka. Poljoprivredna banka Kine i Kineska građevinska banka također su prešle iz skupine 1 u skupinu 2.

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) međunarodno je tijelo koje prati i daje preporuke o globalnom financijskom sustavu, uz podršku skupine G20.

FSB je započeo s godišnjim rangiranjem banaka nakon globalne financijske krize, zahtijevajući od najvećih svjetskih zajmodavaca da imaju dodatnu rezervu kapitala, kalibriranu u pet takozvanih skupina, te da prođu strožu kontrolu svojih operacija.

U strukturu FSB-a ugrađen je okvir za identifikaciju sistemskog rizika u financijskom sektoru, za oblikovanje mjera politike sektora koje se mogu pozabaviti tim rizicima i za nadzor provedbe tih odgovora.

FSB je osnovan u travnju 2009. kao nasljednik Foruma za financijsku stabilnost (FSF). Godine 2012. šefovi država i vlada G20 odobrili su preinačenu i dopunjenu Povelju FSB-a, koja pojačava određene elemente njegova mandata, uključujući njegovu ulogu u postavljanju standarda i promicanju provedbe međunarodnih standarda od strane članica.

Tagovi: unicredit, Odbor za financijsku stabilnost M hsb
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE