GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa

Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 18:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.

Plenković je danas zatražio od guvernera pojašnjenje spomenute izjave, ustvrdivši da građani 'ne moraju na prvi balun lupati najžešće'.

- U ovom trenutku je to malo vjerojatna opcija, ali trebaju ljudi biti svjesni i toga rizika. Ovo je tema o kojoj pričamo od 2015. godine. Tada smo s bankama razgovarali da počnu nuditi ljudima niže kamatne stope, da fiksiraju varijabilne kamatne stope. Došli smo u situaciuju da su varijabilne pale na nekih 38 posto danas. Većina stambenih kredita ima zaštitu za cijelo razdoblje. Ranjivost stanovništva puno je manja nego što je bila prije pet-šest godina. Prosječno dospijeće stambenog kredita koji se danas daje je 21 godina dina. Ako imate zaštitu, što većina ima, kada i ako kamatne stope krenu rastu, da bi rata kredita mogla rasti 4,5 posto', rekao je Vujčić.

Mogućnost da se takva situacija uistinu i dogodi nazvao je 'najcrnjim scenarijem'.

- Ako bi se i realizirao rast od 20 posto, odnosio bi se na manju grupu potrošača', rekao je guverner.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
OTP banka potpisala novi Kolektivni ugovor
RADNICI
OTP banka potpisala novi Kolektivni ugovor
SPLIT – OTP banka d.d. je sa Sindikatom bankarskih i financijskih djelatnika potpisala novi trogodišnji Kolektivni ugovor. Njime se za zaposlenike banke zadržavaju sva postojeća te osiguravaju dodatna prava.
Erste i UniCredit tuže Split zbog Spaladium Arene
TUŽBA
Erste i UniCredit tuže Split zbog Spaladium Arene
SPLIT - Nastavlja se saga oko propalog projekta Spaladium Arene. Erste group bank i UniCredit bank, banke koje su financirale projekt javno-privatnog partnerstva, podnijele su tužbu protiv Grada Splita i privatnog partnera u izgradnji, tvrtke TPN Sportski grad u stečaju.
Krajem decembra o pripajanju NLB banke Komercijalnoj
PRIPAJANJE
Krajem decembra o pripajanju NLB banke Komercijalnoj
BEOGRAD – NLB Beograd biće pripojena Komercijalnoj banci, navodi se u Nacrtu Ugovora o kome će 23. decembra biti odlučivano na skupštini akcionara Komercijalne banke.
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
KREDITI
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
ZAGREB - Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE