GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka izdaje do 300 milijuna eura novih kredita uz potporu EIB-a

Zagrebačka banka izdaje do 300 milijuna eura novih kredita uz potporu EIB-a
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2023 / 12:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Zagrebačka banka i Europska investicijska banka potpisale su Sporazum o neograničenom jamstvu koji će Zabi, jedinoj banci u Hrvatskoj, omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima, a kroz daljnja ulaganja krajnjih klijenata, očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi.

Transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora koji zapošljavaju od 250 do 3.000 zaposlenih te subjektima javnog sektora, dok će djelomično biti usmjerena i na održivost. Naime, 20% ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će ZABA kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade.

„Potpisivanjem ovog Sporazuma Zagrebačka banka postala je prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja. Osim toga, kroz ovu suradnju aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica“, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za Srednju i Istočnu Europu.

Zagrebačka će banka od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura. Nadalje, uz primjenjivu stopu jamstva od 50%, Zaba će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura.

"Ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zagrebačkom bankom i sretni smo što imamo priliku primijeniti njihovo iskustvo na lokalnom tržištu kako bismo kanalizirali relevantna sredstva hrvatskim partnerima. Procjenjuje se da su prethodne transakcije Grupe EIB sa Zabom omogućile financiranje u iznosu od preko pola milijarde eura za mala i srednja hrvatska poduzeća od početka našeg partnerstva te sam sretna što imamo priliku obnoviti naše partnerstvo u korist subjekata srednje kapitalizacije i javnog sektora", dodala je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a.

Sporazum o jamstvu s Europskom investicijskom bankom omogućuje Zagrebačkoj banci preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima. Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a, te drugoj s članicom Grupe UniCredit. Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke.

Tagovi: Zagrebačka banka, ZABA, EBRD, krediti
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE