GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zavjera šutnje o pravim razmjerima problema u Zagrebačkoj banci

Zavjera šutnje o pravim razmjerima problema u Zagrebačkoj banci
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Što se događalo u Zagrebačkoj banci? Je li se, i kako, prao novac? Što je utvrdila kontrola HNB-a? Jesu li zbog toga otišli predsjednik i još dva člana Uprave banke? Koje su posljedice ako se u banci otkrije pranje novca? O tim temama razgovaralo se u emisiji Otvoreno HRT-a

Gosti su bili Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a, Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, Marijana Ivanov, s Ekonomskog falulteta u Zagrebu, Mladen Vedriš, s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Željko Kardum, ekonomski analitičar HRT-a.

'Ovo je prilika da objasnim čime se bavi supervizija. Nažalost ne možemo komentirati nalaze, bez obzira što je jedan dio postao javan. Radi se o bankovnoj i poslovnoj tajni. Supervizija je samo jedan kotačić u sprečavanju pranja novca koja se bavi nadzorom. Prevencija je na bankama. One trebaju ugraditi kontrolne mehanizme kojim bi spriječile da nelegalni novac postane legalan. HNB nije istražni organ. Ne radimo s kriminalcima. Mi samo utvrđujemo ima li banka te mehanizme ili nema, rekla je viceguvernerka Drvar.

Banku čini lošom, objasnila je, dvije karakteristike: ako svjesno ulazi u poslovanje s osobama koje se bave visoko rizičnim poslovima ili je jednostavno 'trapava' i nema ugrađene mehanizme jer joj je to financijski zahtjevno.

Na pitanje voditelja može li potvrditi istinitost naslov koji će danas objaviti Jutarnjem listu da je pod nadzorom još pet banaka Drvar je odgovorila kako je to tajna.

'Kao što sam rekla. Podaci su tajni i ne mogu ništa otkrivati. Mogu samo reći da permanentno vršimo nadzor', istaknula je Drvar.

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, ustvrdio je kako je ovo najveći skandal Zagrebačke banke u povijesti.

'U jednom nezgodnom slijedu događaja malo tko je govorio istinu. Niti HNB, niti Zagrebačka banka, niti ljudi koji su ulovljeni u toj situaciji. Treba napomenuti da se ne radi nužno u svim situacijama o pranju novca. Mnogi klijenti su dovedeni u neugodnu situaciju... Koliki su razmjeri toga tek će se utvrđivati. Ali isto tako treba se tek utvrditi je li riječ o slučajnom propustu ili je netko u dužem vremenskom periodu dopustio da se okrene glava u drugom pravcu kako bi se određene transakcije mogle nesmetano provesti. To je skandal par excellence. Tvrditi kako su to nagađanja je u najmanju ruku poslovno neodgovorno', naglasio je Jelinić

Marijana Ivanov je izjavila da su banke od pamtivijeka idealna mjesta za pranje novca.

'Pere se novac i na tržištu nekretnina, društvima za osiguranje, trgovini automobilima, imate radnje koje prodaju izuzetno skupe odjevne predmete, plaćaju skupi najam, a tjedno prodaju tri artikla. Mislim da toga ima u svim bankama. Samo je pitanje razmjera i koliko će se toga moći utvrditi', ustvrdila je Ivanov.

Mladen Vedriš se upitao zašto u emisiji ne sudjeluje nitko iz Ureda za sprečavanje pranja novca.

'Tu je trebao biti još jedan stolac i da je tu netko iz Ureda. Onda bi ovaj naš razgovor puno manje bio kibi - dabi. A bio bi adresiran na onoga koji je zaista odgovoran da vidi što se događa s transakcijama. Kada govorimo o pranju novca vezano uz terorizam Uredi za pranje novca ne gledaju velike iznose već male iznose koji idu kontinuirano. Kod ovoga pranja novca moramo razlikovati dvije stvari - porijeklo novca i puki porezni prekršaj, dakle radi se o dvije paralelne istrage koje bi se morale provesti. Treća je najbitnija - vidjeti koja je osnova po kojoj su te velike sume ulazile, tko je nešto za njih obavio da biva tim sumama honoriran. I tek kad imamo ta tri aspekta možemo biti nešto pametniji', istaknuo je Vedriš.

Željko Kardum je bio još oštriji. 'Dirljivo je kako se svi ograđuju. Nitko ništa ne želi komenirati dok mediji ne objave. To je sramota za naš sustav', izjavio je Kardum.

Tagovi: Zagrebačka banka, Martina Drvar, Berislav Jelinić, pranje novca, Hrvatska narodna banka, Miljenko Živaljić, Dalibor Ćubela, Eugen Paić Karega, Nikolaus Maximilian Linarić, Milan Popović, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
KREDITIRANJE
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
ANALIZA - Za razliku od stambenih kredita koje je puno teže dobiti i koji se otplaćuju duže vrijeme, keš kredite u banci možete dobiti uz ispunjavanje nekoliko jednostavnih uvjeta, a rok otplate je maksimalno tri godine.
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
POTEZI
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
ISTANBUL - Turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili plaćanja ruskom karticom Mir nakon američkih sankcija čelniku ruskog sustava kartičnog plaćanja Mir.
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
AMBICIJE
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
BERLIN - Talijanski bankarski div UniCredit razmatra akvizicije u Njemačkoj kako bi ostvario svoj plan i postao prava europska banka, izjavio je u utorak izvršni direktor Andrea Orcel za njemački list Handelsblatt.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE