GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanci u panici: Tonemo zbog galopirajuće inflacije

Britanci u panici: Tonemo zbog galopirajuće inflacije
DRUŠTVENI PROBLEM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 08:18
Autor: SEEbiz
LONDON - Inflacija u Britaniji porasla je na 10,1 posto u srpnju u usporedbi s godinom ranije, a potrošačke cijene rastu najbržim tempom od 1982.

Mnogi Britanci, osobito oni najugroženiji, koji su podnijeli najveći teret posljedica inflacije, spremaju se na nove žrtve. Banke hrane u zemlji morale su smanjiti tople obroke zbog rastuće potražnje i pada donacija.

Cijene hrane porasle su 2,3 posto od lipnja do srpnja, što je najjači mjesečni rast u 21 godinu, uz primjetan porast među osnovnim namirnicama poput kruha, žitarica, mlijeka, sira i jaja. Porast cijena na blagajni dolazi u trenutku kada je natjecanje za sljedećeg britanskog premijera ostavilo zemlju u vakuumu vodstva, a politički odgovori ostaju nejasni.

Rastuće cijene zabrinjavaju kućanstva i čelnike središnjih banaka diljem svijeta, povećavajući izazove s kojima se zakonodavci suočavaju. Mnoge zemlje doživljavaju višedesetljetne visoke stope inflacije jer poremećaji opskrbnog lanca povezani s pandemijom podižu cijene. Ruska invazija na Ukrajinu također je pokrenula energetsku krizu, posebno u Europi.

Cijene u Britaniji rastu brže nego u SAD-u (8,5 posto) i najvećim gospodarstvima eurozone: Njemačkoj (8,5 posto), Francuskoj (6,8 posto) i Italiji (8,4 posto).

"Prije smo držali glavu tik iznad vode", rekla je New York Timesu jedna žena u Londonu o povećanju cijena.

“Sada doslovno tonemo.”

Rast cijena energije u Europi, dodatno potaknut ruskom invazijom na Ukrajinu, glavni je pokretač inflacije i vjerojatno će krajem godine gurnuti Britaniju u dugotrajnu, iako plitku recesiju krajem godine, prognozira središnja banka (BoE).

Kućanstva trenutno za električnu energiju izdvajaju nešto manje od 2.000 funti (2.421 dolara) godišnje, gotovo dvostruko više nego godinu ranije, ali u siječnju iduće godine iznos bi mogao premašiti 4.000 funti, prema analitičarima iz Cornwall Insighta.

BoE prognozira da će inflacija dosegnuti vrhunac od 13,3 posto u listopadu, kada će regulirane cijene energije za kućanstva porasti.

Tagovi: Velika Britanija, inflacija u Britaniji, britanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE