GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri europske države spremne u Indiju investirati 100 milijardi dolara

Četiri europske države spremne u Indiju investirati 100 milijardi dolara
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 08:18
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Gospodarske veze između Indije i pojedinih europskih zemalja jačaju, kroz novi sporazum o slobodnoj trgovini i velike investicijske planove.

Naime, pri kraju su 16-godišnji pregovori kojima će Indija sklopiti prvi trgovinski sporazum sa Švicarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, navodi američki Bloomberg.

Spomenute zemlje čine Europsko udruženje slobodne trgovine (EFTA) koje je pristalo investirati u Indiju u sklopu Sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA). Navedene europske zemlje dobit će lakši pristup tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta, tj. tržište s 1,4 milijarde ljudi.

Ono što je neobično u vezi s ovim ugovorom je to što dolazi s jamstvima za ulaganja, no ostaje pitanje koliko će ulaganja biti obvezujuća. Prema nekim izvorima, ta bi ulaganja u Indiju u sljedećih 15 godina trebala iznositi čak 100 milijardi dolara. No, koliko će zapravo biti uloženo, ovisit će o završnici pregovora.

Put do potpisivanja ovog sporazuma ubrzan je kako bi se mogao zaključiti prije općih izbora u Indiji koji bi trebali započeti u travnju ove godine.

U Ministarstvu gospodarstva Švicarske za Bloomberg su rekli da je tekst sporazuma još u doradi, da ne mogu otkrivati detalje, ali su potvrdili da su dogovorili zaštitu patenata, što je bilo kontroverzno pitanje.

Prema podacima Ministarstva trgovine Indije, trgovina ove zemlje i EFTA-e uglavnom se odnosi na doprinos Švicarske, jer je trgovinska razmjena između Indije i Švicarske u fiskalnoj godini 2022./2023. iznosila je 17,4 milijarde dolara, dok je robna razmjena između svih zemalja EFTA-e i Indije iznosila 18,66 milijardi dolara.

Investicije u Indiju trebale bi biti uglavnom investicije privatnih tvrtki, a bit će to pretežno investicije u proizvodnju, što će generirati više od milijun radnih mjesta.

Osim vjerojatnog sporazuma između EFTA-e i Indije, u tijeku su pregovori između Indije i Velike Britanije. Ipak, izgledno je da trgovinski sporazum između dviju zemalja neće biti sklopljen prije izbora u Indiji. Nadalje, najmnogoljudnija država svijeta pregovara s Europskom unijom i Australijom.

Indija je potpisala sporazum o ulaganju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Najveći državni fond Emirata Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) obvezao se da će u Indiji imati fond u iznosu od četiri do pet milijardi dolara.

Indija, kao peto najveće gospodarstvo u svijetu, zanimljiva je nekoliko velikih gospodarstava, uključujući Sjedinjene Američke Države i Europsku uniju. Razlog tome je što tvrtke sve više nastoje biti neovisnije o Kini i diversificirati svoje opskrbne lance.

Indija je jedno od najbrže rastućih velikih gospodarstava u svijetu, s predviđenim godišnjim rastom BDP-a od osam posto. Prema istraživanju američkog financijskog diva S&P Global, očekuje se da će Indija do 2030. biti treće najveće gospodarstvo svijeta, prenosi Euronews.

Tagovi: investicije, efta, Abu Dhabi Investment Authority, indija, lihtenštajn, norveška, švicarska
PROČITAJ I OVO
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
TRŽIŠTE RADA
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
ANALIZA - Prošla godina donijela je pad broja službeno registriranih nezaposlenih, rast zaposlenosti i dvoznamenkasti (nominalni) rast prosječnih bruto i neto plaća. Iako usporenijom dinamikom, pozitivni trendovi bi se trebali nastaviti i u 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE