GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri europske države spremne u Indiju investirati 100 milijardi dolara

Četiri europske države spremne u Indiju investirati 100 milijardi dolara
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2024 / 08:18
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Gospodarske veze između Indije i pojedinih europskih zemalja jačaju, kroz novi sporazum o slobodnoj trgovini i velike investicijske planove.

Naime, pri kraju su 16-godišnji pregovori kojima će Indija sklopiti prvi trgovinski sporazum sa Švicarskom, Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, navodi američki Bloomberg.

Spomenute zemlje čine Europsko udruženje slobodne trgovine (EFTA) koje je pristalo investirati u Indiju u sklopu Sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA). Navedene europske zemlje dobit će lakši pristup tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta, tj. tržište s 1,4 milijarde ljudi.

Ono što je neobično u vezi s ovim ugovorom je to što dolazi s jamstvima za ulaganja, no ostaje pitanje koliko će ulaganja biti obvezujuća. Prema nekim izvorima, ta bi ulaganja u Indiju u sljedećih 15 godina trebala iznositi čak 100 milijardi dolara. No, koliko će zapravo biti uloženo, ovisit će o završnici pregovora.

Put do potpisivanja ovog sporazuma ubrzan je kako bi se mogao zaključiti prije općih izbora u Indiji koji bi trebali započeti u travnju ove godine.

U Ministarstvu gospodarstva Švicarske za Bloomberg su rekli da je tekst sporazuma još u doradi, da ne mogu otkrivati detalje, ali su potvrdili da su dogovorili zaštitu patenata, što je bilo kontroverzno pitanje.

Prema podacima Ministarstva trgovine Indije, trgovina ove zemlje i EFTA-e uglavnom se odnosi na doprinos Švicarske, jer je trgovinska razmjena između Indije i Švicarske u fiskalnoj godini 2022./2023. iznosila je 17,4 milijarde dolara, dok je robna razmjena između svih zemalja EFTA-e i Indije iznosila 18,66 milijardi dolara.

Investicije u Indiju trebale bi biti uglavnom investicije privatnih tvrtki, a bit će to pretežno investicije u proizvodnju, što će generirati više od milijun radnih mjesta.

Osim vjerojatnog sporazuma između EFTA-e i Indije, u tijeku su pregovori između Indije i Velike Britanije. Ipak, izgledno je da trgovinski sporazum između dviju zemalja neće biti sklopljen prije izbora u Indiji. Nadalje, najmnogoljudnija država svijeta pregovara s Europskom unijom i Australijom.

Indija je potpisala sporazum o ulaganju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Najveći državni fond Emirata Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) obvezao se da će u Indiji imati fond u iznosu od četiri do pet milijardi dolara.

Indija, kao peto najveće gospodarstvo u svijetu, zanimljiva je nekoliko velikih gospodarstava, uključujući Sjedinjene Američke Države i Europsku uniju. Razlog tome je što tvrtke sve više nastoje biti neovisnije o Kini i diversificirati svoje opskrbne lance.

Indija je jedno od najbrže rastućih velikih gospodarstava u svijetu, s predviđenim godišnjim rastom BDP-a od osam posto. Prema istraživanju američkog financijskog diva S&P Global, očekuje se da će Indija do 2030. biti treće najveće gospodarstvo svijeta, prenosi Euronews.

Tagovi: investicije, efta, Abu Dhabi Investment Authority, indija, lihtenštajn, norveška, švicarska
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE