GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države narastao na 48,1 milijardi eura

Dug opće države narastao na 48,1 milijardi eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2023 / 07:52
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosilo je 48,1 mlrd. eura, što u odnosu na kraj 2022. godine predstavlja rast od 2,1 mlrd. eura odnosno 4,5%.

Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2022. dug opće države porastao je za 2,7 mlrd. eura (+5,9%), od čega je najveći dio povećanja duga u razdoblju od godine dana nastao u prvom tromjesečju 2023. Podsjetimo, na kraju 2022. razina duga opće države spustila se na 68,4% BDP-a, što je na godišnjoj razini poboljšanje za 10 postotnih bodova kao rezultat i izraženog rasta gospodarske aktivnosti u promatranom razdoblju.

Doprinos porastu duga opće države u ožujku došao je od domaće komponente koja se povećala za 3,9 mlrd. eura odnosno 13% u odnosu na ožujak 2022. godine, dosegnuvši razinu od 33,6 mlrd. eura. S druge strane, inozemna komponenta na kraju ožujka 2023. iznosila je 14,6 mlrd. eura, a u odnosu na ožujak 2022. je zabilježila smanjenje za 1,2 mlrd. eura ili 7,7%. Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti (obveznice) na koje se odnosi 65,8%. Slijede krediti (30,2%) te na kraju kratkoročni krediti, vrijednosnice i depoziti (4%).

Nakon snažnog pada omjera javnog duga i BDP-a u 2022. (na 68,4%, –10pb) daljnje poboljšanje očekujemo i u ovoj godini. Ovdje valja napomenuti kako su Smjernice fiskalne politike za 2024. godinu Europske komisije iz ožujka ove godine potvrdile ukidanje primjene opće klauzule o odstupanju od proračunskih pravila definiranih Paktom o stabilnosti i rastu iz 2020. godine. Ova klauzula deaktivirat će se krajem 2023. jer je prema procjenama Europske komisije odnosno Vijeća EU, gospodarstvo EU izašlo iz razdoblja snažne ekonomske krize, ostvarivši razine ekonomske aktivnosti iz razdoblja prije pandemije. Naime, spomenutom klauzulom državama članicama omogućilo se pružanje fiskalnih poticaja svojim gospodarstvima u svrhu ublažavanja negativnih učinaka pandemije koronavirusa.

Uz to, privremeno je bilo omogućeno udaljavanje od prethodno definiranih fiskalnih ciljeva te kriterija iz Maastrichta. U srednjoročnom razdoblju, fiskalni scenarij za Hrvatsku u svim projekcijama sugerira postupno dostizanje maastrichtskog kriterija od 60% BDP-a.

Tagovi: zaduženost, dug opće države
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE