GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju najskromnija u osam mjeseci

Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju najskromnija u osam mjeseci
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju je pala na najnižu razinu u osam mjeseci, uglavnom zbog usporavanja industrijske proizvodnje, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global. Indeks menadžera nabave (PMI) pao je s lipanjskih 49,9 bodova na 48,9 bodova, prenosi francuska novinska agencija AFP.

PMI vrijednost iznad 50 bodova označava rast aktivnosti, a ispod 50 pad.

“Proizvodni sektor ostaje Ahilova peta eurozone. U srpnju je proizvodnja još više usporila", rekao je za AFP glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

Objava najnovijih PMI podataka dolazi u trenutku kada Europska središnja banka (ECB) razmatra još jedno povećanje ključne kamatne stope, prema analitičarima. Odluka će biti objavljena ovaj tjedan. Vijeće ECB-a je sredinom lipnja osmi put zaredom povećalo središnje kamatne stope za europodručje. Pritom se, drugi put zaredom, odlučio na nešto niže povećanje, za 0,25 postotnih bodova. Time je nastavljen rekordni niz zaoštravanja monetarne politike eura; od srpnja prošle godine kamate su porasle za četiri postotna boda. Kako se inflacija još nije značajnije smanjila, analitičari očekuju novi rast.

Uz podatke o daljnjem usporavanju industrijske proizvodnje upozorava se i na recesiju. Prema najnovijim podacima europskog statističkog ureda Eurostat, eurozona je u prvom kvartalu ove godine izbjegla tehničku recesiju. Obujam BDP-a nije smanjen za 0,1 posto, nego je stagnirao.

De la Rubia je procijenio da bismo u drugom kvartalu još mogli svjedočiti recesiji. Pritom je istaknuo probleme uslužnog sektora za koje se očekuje da će se povećati.

Indeks menadžera nabave u uslugama u srpnju je dosegao najnižu vrijednost u posljednjih šest mjeseci na 51,1 bod. Indeks menadžera nabave u sektoru proizvodnje pao je, pak, na 42,7 bodova, nakon što je u lipnju iznosio 43,4 boda.

Potražnja je pala u cijelosti. Pad novih narudžbi bio je veći od pada proizvodnje, što sugerira da će tvrtke ponovno pokušati smanjiti proizvodnju u nadolazećim mjesecima.

Sve lošije knjige narudžbi oslabile su poslovno povjerenje. Očekivanja proizvodnje za iduću godinu pala su na najnižu razinu od prošlog studenog. Povjerenje se pogoršalo iu proizvodnji iu uslugama.

Kompanije su prestale zapošljavati u srpnju zbog pada potražnje i pada povjerenja. Zaposlenost je tako zabilježila najmanji mjesečni rast od veljače 2021.

Što se tiče inflacije, istraživanje je pokazalo da je rast ulaznih troškova ponovno usporen u srpnju, pri čemu je stopa rasta najniža od studenog 2020.

Prema analitičaru ING-a Bertu Colijnu, srpanjski PMI očitanje pokazuje da je rizik od recesije porastao.

Među većim državama članicama eurozone, Francuska je izvijestila o posebno velikom padu proizvodnje. Ondje je pao drugi mjesec zaredom i po najvišoj stopi od studenog 2020.

Tagovi: EUROZONA, pmi INDEX
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE