GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurostat: Osnovni životni troškovi rastu četiri puta brže od plaća

Eurostat: Osnovni životni troškovi rastu četiri puta brže od plaća
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2023 / 14:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najosnovniji životni troškovi, poput stanovanja i režija, prošle su godine diljem Europske unije rasli i do četiri puta brže od plaća, pokazuju podaci Eurostata.

Trošak rada po satu u prosjeku je u zemljama Europske unije u 2022. porastao za 4,4 posto, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostat.

Usporedi li se rast plaća s prošlogodišnjom inflacijom od 9,2 posto u EU, proizlazi da je prošlogodišnji rast plaća nadoknadio samo polovicu rasta troškova života.

Jaz između plaća i inflacije još je veći kada je riječ o najosnovnijim životnim troškovima: troškovi stanovanja i režija (18 posto ukupnih troškova) rasli su četiri puta brže od plaća, dok su prijevoz i hrana (12 posto) rasli tri puta. puta brže..

Realne plaće, koje pokazuju kretanje plaća u odnosu na inflaciju, prošle su godine pale u svim članicama EU-a u prosjeku devet posto. Usporedbe radi, realna dobit porasla je za jedan posto, pokazuju podaci Eurostata.

Podaci Europske središnje banke (ECB) pokazuju da su povećanja profitnih marži u 2021. i 2022. bila veća od povećanja jediničnih troškova rada, što znači da rast profitnih stopa ima značajniju ulogu u pokretanju inflacije.

Komentirajući ove podatke Eurostata, glavna tajnica Europske konfederacije sindikata Ester Lynch ocijenila je da su poskupljenja ugrozila životni standard zaposlenika i njihovih obitelji.

"Ove su brojke još jedan dokaz da su radnici žrtve inflacije, a ne njezin uzrok." “Iza ovih brojki stoje stvarni ljudi koji se bore osigurati hranu za svoje obitelji, zagrijati svoje domove, pa čak i priuštiti si prijevoz do svog radnog mjesta”, rekao je Lynch.

Dodala je da je pad životnog standarda radnika rezultat toga što tvrtke, posebice one iz energetskog i prehrambenog sektora, iskorištavaju probleme s opskrbom kako bi podigle cijene i ostvarile rekordne profite.

Prema njezinim riječima, "vrijeme je da političari prestanu kažnjavati žrtve inflacije rezanjem plaća i da se pozabave pravim uzrokom inflacije oporezivanjem viška profita".

Tagovi: Eurostat, životni troškovi
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE