GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnja inflacija u eurozoni u svibnju 6,1%

Godišnja inflacija u eurozoni u svibnju 6,1%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 12:26
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - U europodručju je u svibnju izmjerena inflacija od 6,1 posto na godišnjoj razini, nakon što su u travnju cijene robe široke potrošnje porasle za sedam posto na godišnjoj razini, napominje europski statistički ured Eurostat u današnjoj prvoj procjeni.

Inflacija je u svibnju bila najveća u segmentu hrane, alkohola i duhana, a rast tih cijena pao je s 13,5 posto u travnju na 12,5 posto.

Slijede cijene industrijskih proizvoda bez energenata koje su u svibnju bile više za 5,8 posto nego godinu dana prije, dok su u travnju bile više za 6,2 posto.

Cijene usluga, koje su u travnju na godišnjoj razini bile više za 5,2 posto, u svibnju su bile pet posto više nego u svibnju prošle godine. Cijene energenata su pak u svibnju ove godine bile 1,7 posto niže nego u svibnju prošle godine. U travnju su ipak bili 2,4 posto veći nego u travnju prošle godine.

Od zemalja koje koriste euro i za koje je Eurostat imao podatke, najnižu godišnju inflaciju u svibnju bilježe Luksemburg (2,0 posto), Belgija (2,7 posto) i Španjolska (2,9 posto).

Najviše su bile u Latviji i Slovačkoj (12,3 posto) te u Estoniji (11,2 posto).

Ne računajući cijene energenata i hrane, inflacija u eurozoni u svibnju je nešto umjerena i iznosila je 5,3 posto. Prije toga je u travnju dosegla 5,6 posto. Najviša od postojanja zajedničkog europskog valutnog prostora bila je u ožujku s 5,7 posto.

U Sloveniji je godišnji rast potrošačkih cijena prošlog mjeseca iznosio 8,1 posto, nakon što je u travnju iznosio 9,2 posto, podaci su Eurostata.

Tagovi: inflacija u eurozoni, eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE