GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće godine inflacija nastavlja padati, na razine blizu 3%

Iduće godine inflacija nastavlja padati, na razine blizu 3%
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 12:38
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema konačnim podacima DZS-a, rast potrošačkih cijena usporio je na godišnjoj razini sa 6,7% u rujnu na 5,8% u listopadu, najnižu razinu od siječnja 2022.

Vrhunac inflatornih pritisaka zabilježen je u studenom 2022. (+13,5%). Kontinuitet usporavanja godišnje inflacije posljedica je učinka baznog razdoblja, posebice kod cijena energije, koje su znatno niže u usporedbi s vrijednostima zabilježenim tijekom prethodne godine. Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene više su za 0,5%, a istom dinamikom rastu od kolovoza. U prvih deset mjeseci prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 8,7%.

Na mjesečnoj razini, prema posebnim agregatima, pad cijena ostvaren je u Energiji (-1,2%) te komponenti Hrana, piće i duhan (-0,4%). Rast u odnosu na rujan bilježe Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (+2,7%) te Usluge (+0,4%). Korekcija cijena u Energiji vjerojatno odražava prelijevanje trendova na svjetskom tržištu sirove nafte na tržište naftnih derivata. Istovremeno je pad cijena u kategorijama Hrane najvjerojatnije posljedica administrativnog ograničenja cijena određenih proizvoda na temelju rujanske odluke Vlade. S druge strane, cijene Usluga bilježe rast uslijed još uvijek solidne potražnje i poraslih ulaznih troškova (primjerice, rast plaća i više cijene prehrambenih proizvoda).

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u odnosu na rujan, najviše su porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća (11,1%, doprinos ukupnom porastu s 0,68pb), što je, kao i u rujnu, odraz i sezonalnosti (nove kolekcije). Slijedi Komunikacija (2,7%, +0,14 pb), Obrazovanje (1,2%, +0,01pb), Zdravlje (0,5%, +0,02pb), Razna dobra i usluge (0,3%, +0,02pb). S druge strane, rast cijena na mjesečnoj razini ublažen je padom u Rekreaciji i kulturi (0,8%, -0,04pb), Prijevozu (0,6%, -0,08pb) te u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (0,5%, -0,13pb) i Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (0,5%, -0,08pb).

Najveći rast cijena u odnosu na listopad 2022. zabilježen je u skupini Restorani i hoteli (12,1%, doprinos rastu od 0,61pb), a slijedi Hrana i bezalkoholna pića (8,7%, +2,31pb), Rekreacija i kultura (6,7%, +0,35pb), Odjeća i obuća te Razna dobra i usluge (po svakoj skupini za 6,6%, doprinos porastu od +0,40 odnosno +0,41 postotni bod). Uz cijene hrane, cijene usluga, osobito smještaja, tako nastavljaju snažno doprinositi povišenim razinama inflacije.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana iznosila je u listopadu 6,5%, što zrcali upravo ustrajnost rasta cijena usluga.

Iako očekujemo da će se trend smanjivanja godišnje stope inflacije te pad percepcije inflacije i inflacijskih očekivanja nastaviti prema kraju godine, stopa rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini zadržavat će se na relativno visokoj razini, oko 5%. Vladine mjere za suzbijanje rasta cijena (osobito limitiranje cijena električne energije te određenih prehrambenih proizvoda) podržavat će ostvarenje navedenih očekivanja. Očekujemo da će prosječna stopa inflacije za cijelu 2023. iznositi 8%. Tijekom 2024. dezinflacijski proces će se nastaviti te očekujemo spuštanje prosječne stope rasta na 3,3%. Međutim, navedena stopa izložena je rizicima da bude viša zbog snažnog tržišta rada, daljnjeg nastavka pritisaka na rast plaća te geopolitičkih nestabilnosti. S druge strane, usporavanje ekonomske aktivnosti i transmisija restriktivne monetarne politike kroz rast troškova financiranja čimbenici su koji bi trebali djelovati u suprotnom smjeru.

Promatra li se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) njegov rast u odnosu na indeks potrošačkih cijena je u listopadu bio nešto viši te je iznosio 6,7% (0,2% mjesečno). Navedeno je odraz činjenice da skupine poput Smještaja te Restorana i hotela imaju veći ponder u potrošačkoj košarici kod harmoniziranog indeksa od onog u nacionalnom indeksu potrošačkih cijena.

Tagovi: INFLACIJA, HRANA, energija, temeljna inflacija, cijene
PROČITAJ I OVO
Najviša deflacija u Kini u posljednje tri godine
PAD CIJENA
Najviša deflacija u Kini u posljednje tri godine
PEKING - Indeks potrošačkih cijena u Kini u studenom je na godišnjoj razini pao za 0,5 posto, što je najviša stopa deflacije u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu u protekle tri godine, pokazuju najnoviji podaci kineskog statističkog ureda
Proizvođačke cijene industrije pale za 1,3 posto na godišnjoj razini
CIJENE
Proizvođačke cijene industrije pale za 1,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su u odnosu na listopad zadržale stabilnost, dok su na godišnjoj razini pale za 1,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
OPTIMIZAM
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
NEW YORK - Najnovija anketa o raspoloženju potrošača sa Sveučilišta u Michiganu otkrila je da potrošači očekuju da će inflacija iznositi 3,1% u godini, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlomjesečna očekivanja od 4,5%.
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
REJTING
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - S&P Global Ratings i DBRS Morningstar u petak su potvrdili kreditni rejting Slovenije. S&P je potvrdio ocjenu AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar potvrdio je ocjenu A s jednako stabilnim izgledima, objavili su na stranicama Ministarstva financija.
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
CIJENE
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
PEKING - Potrošačke cijene u Kini pale su najbrže u tri godine u studenom, dok se tvornička deflacija produbila, što ukazuje na sve veći deflacijski pritisak jer slaba domaća potražnja dovodi u sumnju gospodarski oporavak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE