GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Ekonomisti očekuju globalno smanjenje inflacije

Ifo: Ekonomisti očekuju globalno smanjenje inflacije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 09:57
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Ekonomisti očekuju smanjenje inflacije na globalnoj razini u sljedeće tri godine, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo i švicarskog Instituta za ekonomsku politiku. Očekuje se da će ove godine iznositi pet posto, sljedeće godine 4,4 posto, a 2027. godine 3,6 posto, objavio je Ifa ovaj tjedan.

Očekivana inflacija od pet posto i dalje bi bila znatno iznad želja većine središnjih banaka, ali bi istodobno značila pad od jedan postotni bod u odnosu na prethodnu prognozu, navodi If.

Očekuje se da će zapadna Europa ove godine zabilježiti najnižu inflaciju od 3,1 posto. U srednjoj i sjevernoj Americi te sjevernoj Europi trebao bi biti oko tri i pol posto. S druge strane, inflacija u Sjevernoj Africi navodno je oko 45%, au Južnoj Americi 29%.


U 2027. očekuje se da će inflacija biti 2,1% u zapadnoj Europi, 2,4% u Sjevernoj Americi i 2,5% u sjevernoj Europi. U međuvremenu, istočna Afrika je tada još uvijek imala inflaciju od 41%, a sjeverna Afrika 25%.

U istraživanju, provedenom od 26. rujna do 11. listopada prošle godine, sudjelovao je 1541 ekonomski stručnjak iz 128 zemalja.

Krajem 2023. godine, prema prvoj procjeni europskog statističkog ureda Eurostat, eurozona je zabilježila 2,9-postotnu inflaciju, što je 0,5 postotnih bodova više nego u studenom. Nakon značajnog usporavanja inflacije u prethodnim mjesecima, ona je krajem godine ponovno porasla.

Tagovi: inflacija, ifo, cijene, hrana
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE