GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla dvanaesti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla dvanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2021 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenome industrijska proizvodnja porasla 12. mjesec zaredom, za 3,7 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u studenome pala 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine porasla 3,7 posto.

To je brži rast nego u listopadu, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 2,7 posto, i već 12. mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 12,5 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 10,3 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije porasla 2,8 posto, a intermedijardnih proizvoda 2,3 posto.

Najsporije je, 0,7 posto, porasla proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih 11 mjeseci ove godine porasla je za 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio za 15,8 posto na godišnjoj razini, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u drugom kvartalu, a rast je, sudeći po novim makroekonomskim pokazateljima, nastavljen i u četvrtom tromjesečju.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE