GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU zamjetno oslabila i u lipnju

Inflacija u EU zamjetno oslabila i u lipnju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2023 / 14:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Inflacija u EU zamjetno je oslabila i u lipnju, prateći osjetno posustajanje rasta cijena u eurozoni zahvaljujući nižim cijenama energije, izvijestio je u srijedu europski statistički ured.

Na razini EU-a inflacija iskazana harmoniziranim indeksom cijena (HICP) spustila se u lipnju na 6,4 posto, sa svibanjskih 7,1 posto, izračunali su statističari.

U eurozoni spustila sa 6,1 na 5,5 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja lipnja.

Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja porasle za 0,3 posto, nakon stagnacije u svibnju.

Inflaciju je u eurozoni u lipnju, prema Eurostatovim podacima, stopirao pad cijena energije, za 5,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U svibnju smanjila se za 1,7 posto.


Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je u lipnju Mađarska, od 19,9 posto. Dvoznamenkasti rast cijena bilježile su Češka i Poljska, za 11,2 odnosno 11 posto.

U eurozoni najviše su porasle cijene u Slovačkoj i Estoniji, za 11,3 odnosno devet posto.


U Hrvatskoj su u lipnju potrošačke cijene mjerene HICP-om bile više za 8,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon istog postotnog povećanja u svibnju, najblažeg od prošlogodišnjeg kolovoza .

Najnižu stopu inflacije u eurozoni bilježio je u lipnju Luksemburg, od posto. Slijede Belgija i Španjoska s 1,6 posto, te Danska gdje su cijene bile više za 2,4 posto nego u prošlogodišnjem lipnju.

Tagovi: inflaicja, eurozona, cijene, hrana, Eurostat
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE