GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni najniža od srpnja 2021.

Inflacija u eurozoni najniža od srpnja 2021.
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 20:25
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Prema prvim procjenama europskog statističkog ureda Eurostata, eurozona je u listopadu dosegla inflaciju od 2,9 posto, nakon što je ranije ovog mjeseca iznosila 4,3 posto. To je najniža inflacija od srpnja 2021.

Na godišnjoj razini inflaciji su najviše pridonijele cijene hrane, alkohola i duhana, koje su porasle za 7,5 posto. Rast cijena je nešto umjeren u odnosu na rujan, kada je iznosio 8,8 posto.

Slijede cijene usluga koje su u listopadu porasle za 4,6 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego u rujnu, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3,5 posto, što je 0,6 postotnih bodova manje, kao i u rujnu. .

U međuvremenu su cijene energije u listopadu pale za 11,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada cijena energije od 4,6 posto u rujnu.

Inflacija u Sloveniji u listopadu je bila znatno iznad prosjeka eurozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto.

Od zemalja za koje Eurostat ima podatke, veću inflaciju u listopadu imale su samo Slovačka sa 7,8 posto i Hrvatska sa 6,7 posto.

Njemačka je u rujnu imala tri posto inflacije, Francuska 4,5 posto, Italija 1,9 posto, a Austrija 4,9 posto inflacije.

Belgija (-1,7 posto) i Nizozemska (-1 posto) doživjele su deflaciju u listopadu.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, inflacija u europodručju u listopadu je smanjena više nego što su očekivali analitičari, koji su očekivali da će se umiriti na tri posto.

S 2,9 posto inflacija u 20 članica eurozone sve je bliže cilju od dva posto koji je postavila Europska središnja banka (ECB). To je povećanjem kamatnih stopa u prošloj godini pridonijelo padu inflacije koja je prošle jeseni čak i iznad 10 posto.

ECB predviđa prosječnu godišnju inflaciju od 5,6 posto za ovu godinu, 3,2 posto za iduću godinu i 2,1 posto za 2025. godinu.

Tagovi: INFLACIJA, EUROZONA, CIJENE, HRANA
PROČITAJ I OVO
Šonje: Model rasta je neodrživ
ANALITIČARI
Šonje: Model rasta je neodrživ
ZAGREB - Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je u utorak na predstavljanju Bijele knjige udruženja stranih ulagača, da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan.
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
SKOK
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
ZAGREB - Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
ZARADE
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
BEOGRAD - Prosečna neto plata u decembru 2023. godine iznosila je 95.093 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. Polovina zaposlenih radila je za manje od 69.842 dinara, koliko iznosi medijalna zarada za ovaj mesec.
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
TRŽIŠTE RADA
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
BERLIN - Vladajuća njemačka politika aktivno traži rješenja za problem nedostatka kvalificirane radne snage. Oni bi se mogli riješiti povećanjem sudjelovanja žena, starijih zaposlenika i osoba s invaliditetom na tržištu rada, istaknuo je danas u Berlinu njemački ministar rada Hubertus Heil.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
RADNA SNAGA
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
ZAGREB - Hrvatskoj nedostaje radnika u gotovo svim segmentima gospodarstva, od radno intenzivnih djelatnosti do visokokvalificiranih stručnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE