GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina i dalje najveći trgovinski partner Njemačke, ali se SAD približava

Kina i dalje najveći trgovinski partner Njemačke, ali se SAD približava
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 19:59
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kina je još uvijek najvažniji trgovinski partner Njemačke, prema podacima za 2023. objavljenim u srijedu, ali samo s malom razlikom jer Sjedinjene Države rastu.

Njemački uvoz i izvoz u Kinu dosegnuo je 253,1 milijardu eura (270,8 milijardi dolara), samo 0,7 milijardi eura više od njemačke trgovine sa SAD-om, koja je dosegla 252,3 milijarde eura, objavio je njemački Savezni ured za statistiku.

Marža je daleko manja nego prošle godine, kada je dosegla 50,1 milijardu eura.

Iako je njemačka robna razmjena s Kinom pala za 15,5% u usporedbi s prethodnom godinom, što je značajan iznos, Kina je i dalje bila najveći trgovinski partner Njemačke, položaj koji je držala posljednjih osam godina.

U međuvremenu je njemačka trgovina sa SAD-om porasla za 1,1%.

Motorna vozila, prikolice i poluprikolice bila su najvažnija izvozna i uvozna roba, objavio je Državni zavod za statistiku.

"Dominantni položaj Kine u vanjskoj trgovini s Njemačkom se urušava", napisala je vladina agencija Germany Trade and Invest (GTAI) u nedavnoj studiji. Studija kaže da je pomak uglavnom posljedica slabljenja kineskog gospodarstva.

Ostali čimbenici uključuju krizu nekretnina, veće geopolitičke rizike u usporedbi sa SAD-om i slabljenje industrijskih ulaganja, rekao je GTAI.

Njemačke tvrtke također mijenjaju svoje strategije na kineskom tržištu, uključujući pokušaje da se ne oslanjaju toliko na kineske dobavljače za nabavu, rekla je agencija.

Kao i prethodnih godina, treći najveći trgovinski partner Njemačke bila je Nizozemska, s izvozom i uvozom od 214,8 milijardi eura, što je pad od 5,5% u usporedbi s godinom ranije.

U međuvremenu, SAD ostaje najvažnije pojedinačno tržište za robu proizvedenu u Njemačkoj, i tako je od 2015. Njemačka je izvezla robe u vrijednosti od 157,9 milijardi eura u SAD, što je povećanje od 1,1%.

Francuska je bila drugi najvažniji kupac robe proizvedene u Njemačkoj, potrošivši 116,8 milijardi eura, a slijedi je Nizozemska, koja je potrošila 111,5 milijardi eura.

Tagovi: KINA, NJEMAČKA, TRGOVINA, RAZMJENA
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE