GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina izlazi iz deflacije, ali i dalje s velikim problemima

Kina izlazi iz deflacije, ali i dalje s velikim problemima
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 17:01
Autor: SEEbiz
PEKING - Potrošačke cijene u Kini porasle su u veljači za 0,7 posto na godišnjoj razini, službeno je objavljeno danas, što ukazuje na izlazak iz šestomjesečne deflacije.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo u siječnju je imalo najveći pad cijena u 14 godina, dok su ostale velike svjetske ekonomije, posebice zapadne, i dalje opterećene inflacijom i padom kupovne moći dijela stanovništva.

Inflacija u veljači bila je viša od očekivanja analitičara u anketi agencije Bloomberg, koji su predviđali 0,3 posto.

Cijene su porasle ponajviše zbog proslave lunarne nove godine u veljači, koja je prigoda najvećih obiteljskih okupljanja u posljednjih nekoliko godina, a ujedno je i razdoblje velike potrošnje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane, duhana i alkohola i dalje padaju, za 0,1 posto na godišnjoj razini, no rast bilježe cijene ostalih proizvoda, posebice u obrazovanju, kulturi i zabavi ( + 3,9 posto), usluge (+3,0 posto) i odjeća (+1,6 posto).

Kina je skliznula u deflaciju u srpnju 2023. prvi put od 2021. Nakon kratkog oporavka u kolovozu, cijene su u stalnom padu od rujna.

“Mislim da je prerano za zaključak da je deflacija u Kini gotova”, upozorava ekonomist Zhiwei Zhang iz Pinpoint Asset Managementa.

Jer "usporedimo li prosječnu inflaciju u prva dva mjeseca ove godine s onom u istom razdoblju 2023. godine, cijene su stabilne", naglašava.

Iako se pad cijena može činiti kao dobra stvar za kupovnu moć, deflacija je prijetnja pivu jer potrošači imaju tendenciju odgađanja kupnje u iščekivanju daljnjeg pada cijena.

Zbog nedostatka potražnje, tvrtke su tada prisiljene smanjiti proizvodnju i pristati na nove popuste kako bi rasprodale svoje zalihe.

Takva situacija, koja opterećuje njihovu profitabilnost, tjera ih na otpuštanje radnika, a ekonomisti govore o "štetnoj spirali".

Osim usporene potrošnje, gospodarska aktivnost u Kini pod pritiskom je krize nekretnina, visoke nezaposlenosti mladih i globalnog gospodarskog usporavanja koje smanjuje potražnju za kineskom robom, a time i tvorničku aktivnost.

Kina je nekoliko puta najavljivala mjere za spas svog sektora nekretnina, ali s malim učinkom.

"Domaća potražnja je još uvijek prilično slaba", primjećuje Zhiwei Zhang.

Budući da je godišnja sjednica Parlamenta ovog tjedna u Pekingu, ekonomist napominje da je to bila prilika za najavu "proaktivnije fiskalne politike", iako je "potrebno vremena da se fiskalni impuls prenese na gospodarstvo i pomogne oporavku domaće potražnje" .

Kina mora učiniti više kako bi potaknula zapošljavanje i stabilizirala tržište nekretnina - priznalo je nekoliko ministara danas na konferenciji za novinare.

Tijekom 2023. inflacija u Kini porasla je u prosjeku za 0,2 posto – daleko manje od stopa u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Vladin cilj za 2024. je inflacija od tri posto i gospodarski rast od oko pet posto, što je među najnižima u nekoliko desetljeća i odraz je borbe gospodarstva za oživljavanjem nakon godina pandemije covida.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u veljači je ponovno pao (-2,7 posto) i to već 17. mjesec zaredom, objavljeno je danas.

Taj indeks, koji mjeri cijenu robe koja izlazi iz tvornica i daje pregled zdravlja gospodarstva, u siječnju je pao za 2,5 posto, a 2023. za tri posto.

Proizvođačke cijene u minusu znače smanjenje profita proizvođača.

Tagovi: kina, deflacija, cijene, potrošnja
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE