GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo

Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 15:13
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, isključujući hranu i energiju, porastao je 2,8% na 12-mjesečnoj osnovi i 0,3% više nego prije mjesec dana, izvijestilo je u petak Ministarstvo trgovine. Oba su broja odgovarala procjenama Dow Jonesa.

Uključujući nestabilne troškove hrane i energije, glavno mjerilo PCE-a pokazalo je povećanje od 0,3% za mjesec i 2,5% za 12-mjesečnu stopu, u usporedbi s procjenama za 0,4% i 2,5%.

Tržište dionica i obveznica zatvoreno je zbog obilježavanja blagdana Velikog petka.

Iako Fed razmatra obje mjere pri donošenju politike, smatra da je jezgra bolja mjera dugoročnih inflacijskih pritisaka. Fed cilja na godišnju inflaciju od 2%; temeljna PCE inflacija nije bila ispod te razine u tri godine.

“Ništa stvarno super iznenađujuće. Očito nisu brojevi koje Fed želi vidjeti, ali ne mislim da će ovo ikoga uhvatiti nespremnog kad se u ponedjeljak vrati na posao, rekla je za CNBC Victoria Greene, glavna direktorica za investicije u G Squared Private Wealth. "Mislim da će se svi vrlo brzo okrenuti porođaju i reći dobro, možda ako ovdje vidimo neke slabosti i pukotine, ova mala ljepljivost u inflaciji i PCE-u neće biti toliko bitna."

Rastući troškovi energije pomogli su povećati čitanje naslova, s povećanjem od 2,3%. Indeks hrane porastao je za 0,1 posto. Inflacijski pritisci dolazili su više s robne strane, koja je porasla 0,5%, u usporedbi s povećanjem usluga od 0,3%. Time se suprotstavio trendu tijekom prošle godine, tijekom koje su usluge porasle za 3,8%, dok su robe zapravo pale za 0,2%.

Drugi uzlazni pritisak došao je od usluga međunarodnih putovanja, zračnog prijevoza te financijskih usluga i osiguranja. Na robnoj strani, kategorija motornih vozila i dijelova imala je najveći doprinos.

Zajedno s povećanjem inflacije, potrošačka potrošnja porasla je za 0,8% na mjesečnoj razini, znatno iznad procijenjenih 0,5%, što vjerojatno ukazuje na dodatne inflacijske pritiske. Osobni dohodak porastao je 0,3%, nešto blaže od procijenjenih 0,4%.

Priopćenje dolazi malo više od tjedan dana nakon što je središnja banka ponovno zadržala svoju referentnu stopu kratkoročnog zaduživanja stabilnom i naznačila da još uvijek nije primijetila dovoljan napredak u pogledu inflacije da bi razmotrila smanjenje. U svom tromjesečnom ažuriranju projekcija stopa, članovi Saveznog odbora za otvoreno tržište ponovno su ukazali na smanjenje od tri četvrtine postotnog boda ove godine i 2025. godine.

Tržišta očekuju da će Fed ponovno ostati na čekanju kada objavi svoju odluku 1. svibnja, a zatim će početi rezati na sastanku od 11. do 12. lipnja. Tržišne cijene su u skladu s projekcijama FOMC-a za tri smanjenja, prema FedWatch mjeri CME grupe o akciji tržišnih terminskih ugovora.

Tagovi: inflacija, fed, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
PORUKE
Lalovac: Prihvatio bih Milanovićev poziv, nemam problema s Domovinskim pokretom
ZAGREB - "Jako cijenim gospodina Radića, koji dolazi iz privatnog sektora pa se s njim možda mogu bolje razumjeti nego s političarima općeg tipa.
"
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
UPOZORENJE
Dimon upozorava na niz izazova za globalnu ekonomiju
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je u petak da višestruki izazovi, prvenstveno inflacija i rat, prijete inače pozitivnoj ekonomskoj situaciji.
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
REJTING
Dvije agencije potvrdile slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Bonitetne agencije Fitch i Moody's potvrdile su u petak kreditni rejting Slovenije na A, odnosno A3, sa stabilnim izgledima, objavilo je Ministarstvo financija.
Usporavanje inflacije u Srbiji
CIJENE
Usporavanje inflacije u Srbiji
BEOGRAD - Potrošačke cijene ovog su ožujka (u odnosu na isti mjesec prošle godine) u prosjeku porasle za pet posto.
Novi petogodišnji mandat Georgieve na čelu MMF-a
MANDAT
Novi petogodišnji mandat Georgieve na čelu MMF-a
WASHINGTON - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) imenovao je danas Kristalinu Georgievu za novi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije, javlja francuska novinska agencija AFP. Izvršna direktorica MMF-a započet će svoj drugi mandat u rujnu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE