GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija očekuje stagnaciju ekonomije u 2023.

Njemačka industrija očekuje stagnaciju ekonomije u 2023.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 15:54
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će godine stagnirati zbog visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja koji će opteretiti osobnu potrošnju i građevinski sektor, predviđaju u njemačkom udruženju industrije (BDI).

"U recesiji smo. U 2023. godini BDI očekuje da će se bruto domaći proizvod (BDP) više-manje zadržati na prošlogodišnjoj razini", rekao je u ponedjeljak predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

Zamjetan oporavak trebao bi uslijediti tek iduće godine, dodao je.


Kompanije više ulažu u opremu i u patente, a oslonac gospodarstvu bit će i vanjska trgovina, drže u BDI-ju, procijenivši da će izvoz robe i usluga ove godine porasti dva posto. Uvoz bi pak u realnom izrazu trebao stagnirati zbog pada cijena energije i sirovina.

"Ahilova peta" gospodarstva bit će osobna potrošnja budući da potrošače pritišću visoka inflacija i pad realnih plaća, ističu, izdvojivši i građevinarstvo, zbog podignutih kamatnih stopa i visokih materijalnih troškova.

"Njemačka je suočena s mnoštvom velikih izazova. Političari moraju sustavno pristupiti pitanju strukturnih reformi", poručio je Russwurm, pozivajući na bolje porezne okvire za ulaganja, brže procedure planiranja i ishođenja odobrenja.

“Mnogi poduzetnici gube strpljenje i muči ih nesigurnost", naglasio je.

Čelnik BDI-ja osvrnuo se i na poslovanje u Kini nakon poruka iz vlade da bi njemačke kompanije trebale smanjiti ovisnost o azijskom divu i krenuti u potragu za novim tržištima u Aziji.


Vlada pod vodstvom kancelara Olafa Scholza radi na strateškom dokumentu o Kini koji će biti objavljen do kraja godine.

Ministar gospodarstva Robert Habeck nagovijestio je u ožujku da bi mogli ograničiti izvoz u Kinu kako bi zaštitili prednost Njemačke u tehnologiji.

„Udaljavanje od Kine bilo bi nerealno i štetno”, poručuju iz udruženja.

Tagovi: NJEMAČKA INDUSTRIJA, NJEMAČKA, NJEMAČKA EKONOMIJA
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE