GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom

Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 13:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Njemački izvoz i uvoz u listopadu su smanjeni zbog slabije trgovinske aktivnosti unutar Europe, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Destatis.

Prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima, izvoz je pao za 0,2 posto u odnosu na rujan, kada je bio smanjen za 2,5 posto.

Izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u ostatak svijeta tako je smanjen drugi mjesec zaredom.

I uvoz se smanjio i to peti mjesec zaredom. Na mjesečnoj razini u listopadu je smanjen za 1,2 posto, nakon 1,9-postotnog pada u rujnu.

U usporedbi s mjesecom ranije, izvoz u zemlje Europske unije smanjen je za 2,7 posto. U sličnom je postotku pao i njemački uvoz iz ostatka Unije.

Isporuke u zemlje izvan EU-a porasle su pak za 2,9 posto, a uvećan je i uvoz iz tih zemalja, za 0,8 posto na mjesečnoj razini.

Njemački izvoz i uvoz smanjeni su i na godišnjoj razini. U usporedbi s listopadom lani, izvoz u ostatak svijeta smanjen je za 8,1 posto, a uvoz iz tih zemalja za 16,3 posto.

U vanjskotrgovinskoj bilanci Njemačka je tako u listopadu ostvarila višak od 17,8 milijardi eura, nešto veći nego u rujnu kada je iznosio 16,7 milijardi eura. U istom mjesecu prošle godine višak je iznosio 7,8 milijardi eura.

Većina njemačkog izvoza u listopadu je otišla u Sjedinjene Države, najveće gospodarstvo svijeta, u koje je izvoz porastao za 5,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci.

Istodobno, izvoz u Kinu uvećan je 1,5 posto, a u Veliku Britaniju za 5,6 posto.

Većinu roba Njemačka je pak uvezla iz Kine, no njihov je uvoz u listopadu smanjen za 2,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

Uvoz iz SAD-a porastao je pak za 2,2 posto, dok je iz Velike Britanije bio zamjetno slabiji, za 15,1 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Izvoz u Rusiju u listopadu se smanjio za pet posto u odnosu na rujan. Istodobno, uvoz iz Rusije porastao je za 6,6 posto, pokazuju kalendarski i sezonski prilagođeni podaci Destatisa.

Tagovi: NJEMAČKA, NJEMAČKI IZVOZ, ROBNA RAZMJENA, IZVOZ
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE