GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz ponovo pao u kolovozu

Njemački izvoz ponovo pao u kolovozu
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2023 / 09:56
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka je u kolovozu izvezla robe u vrijednosti od 127,9 milijardi eura, što je 1,2 posto manje nego u srpnju. Njemačka je također zabilježila pad izvoza u srpnju u odnosu na lipanj. Prema podacima njemačkih statističara, uvoz je u kolovozu bio 0,4 posto manji sa 111,4 milijarde eura.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, pad izvoza u kolovozu bio je veći nego što su predviđali analitičari, što bi mogao biti znak da najveće europsko gospodarstvo klizi u recesiju. Analitičari su procijenili da će se izvoz na mjesečnoj razini smanjivati za jedan posto.

Vanjskotrgovinski suficit blago je porastao u osmom mjesecu, na 16,6 milijardi eura, sažima AFP podatke njemačkog statističkog ureda Destatis. U srpnju je iznosio 15,9 milijardi eura.

"Kao i ostatak njemačkog gospodarstva, izvoz je također zapeo u zoni magle između recesije i stagnacije", procijenio je ekonomist ING-a Carsten Brzeski.

Izvoz u SAD, glavno odredište proizvoda proizvedenih u Njemačkoj, pao je za 1,3 posto na mjesečnoj razini.

Visoka inflacija, usporavanje industrijske aktivnosti i manja kineska potražnja snažno su opteretili njemačku gospodarsku sliku posljednjih mjeseci. Njemačko gospodarstvo je početkom godine zapalo u recesiju i stagniralo u drugom kvartalu.

Vodeći njemački ekonomski instituti prošli su tjedan objavili da očekuju pad njemačkog gospodarstva od 0,6 posto ove godine, a smanjenje Njemačke kao jedinog velikog gospodarstva predviđa i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Tagovi: NJEMAČKI IZVOZ, IZVOZ, SKLADIŠTA, NJEMAČKA, N JEMAČKA EKONOMIJA
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE