GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška: Novi porez otjerao milijardere u Švicarsku

Norveška: Novi porez otjerao milijardere u Švicarsku
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2023 / 08:07
Autor: SEEbiz / The Telegraph
OSLO - “Napravljen je težak izbor. Preselio sam se iz Askera u Norveškoj u Lugano u Švicarskoj,” napisao je Kjell Inge Røkke, najveći norveški porezni obveznik i najveći dioničar investicijske tvrtke Aker ASA, ostatku uprave u otvorenom pismu prošlog rujna.

Røkke, industrijski tajkun čije se neto bogatstvo procjenjuje na 19,6 milijardi Nkr (1,5 milijardi funti), jedan je od 50 milijardera i milijunaša koji su napustili Norvešku tijekom prošle godine jer su bili pogođeni višim stopama poreza na bogatstvo.

Rekordan broj najbogatijih stanovnika zemlje je pobjegao otkako je koalicija laburističkog centra povećala stope poreza na bogatstvo za 0,1 postotni bod, što je vladu koštalo desetke milijuna izgubljenih poreznih prihoda. Prema norveškim novinama Dagens Naeringsliv, 50 osoba s visokim primanjima, ukupne neto vrijednosti veće od 40 milijardi Nkr (3 milijarde funti), čini više od ukupnog broja onih koji su napustili zemlju i otišli u Švicarsku od 2009. godine.

Očekuje se da će još više bogatih Norvežana otići zbog poreznog pritiska koji je započeo u studenom prošle godine.

Egzodus iz Norveške, koja je jedna od samo četiri zemlje u OECD-u koje još uvijek nameću porez na bogatstvo, moglo bi biti zamijećeno od strane Ministarstva financija dok laburisti raspravljaju o načinima kako natjerati bogate da plaćaju više poreza u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjeruje se da Sir Keir Starmer razmatra različite oblike oporezivanja bogatstva – uključujući upad poreza na kapitalnu dobit i ukidanje raznih izuzeća od plaćanja poreza za bogate, ako laburisti pobijede na sljedećim izborima.

Norveški porez na bogatstvo dugo je bio trn u oku superbogatih u zemlji. Jedna je od samo nekolicine zemalja OECD-a koja nameće porez na bogatstvo globalnoj neto vrijednosti svojih građana – definiranoj kao ukupna imovina minus ukupni dug.

Godine 1990. 12 zemalja OECD-a, sve u Europi, uvelo je porez na bogatstvo. Međutim, većina ih ih je ukinula 1990-ih i 2000-ih zbog sve većeg straha da će u globaliziranom svijetu bogati jednostavno odnijeti svoja bogatstva negdje drugdje. Francuska je bila posljednja koja je ukinula porez na bogatstvo 2017., nakon što je izgubila procijenjenih 60.000 milijunaša između 2000. i 2016., prema istraživanju obavještajne tvrtke New World Wealth.

Sada su jedine europske zemlje koje ubiru porez na bogatstvo Norveška, Španjolska i Švicarska.

To je unatoč činjenici da porezi na bogatstvo donose iznenađujuće malo novca za vladu. Samo mali dio norveškog poreza - oko 1 posto, prema OECD-u - dolazi od poreza na bogatstvo. Dan Neidle iz neprofitne organizacije Tax Policy Associates rekao je: "Norveška je vjerojatno najrazvijenija zemlja s najvećim porezom na bogatstvo, ali još uvijek nije vrlo značajan."

To je dijelom zbog popusta koji se primjenjuju na primarno prebivalište i neuvrštene dionice.

Tagovi: Norveška, porez na bogatstvo, Kjell Inge Røkke, Aker ASA, milijarderi, Švicarska
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE