GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 16:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u ožujku za 2,9 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, dosegnuvši 112,7 bodova.

Najveći optimizam pokazali su u ožujku menadžeri u industriji, koji očekuju znatno veću proizvodnju u idućim mjesecima, uz osjetno poboljšane ocjene knjiga izvoznih narudžbi i planiraju pojačano zapošljavati. Indeks očekivanja u sektoru porastao je za 5,4 boda u odnosu na veljaču.

Poboljšano je i raspoloženje među potrošačima i u građevinskom sektoru, iskazano u rastu indeksa za 2,5 odnosno za 2,4 boda, pokazuje istraživanje. Potrošači su u ožujku bolje ocijenili financijsku situaciju kućanstava unatrag 12 mjeseci nego u veljači i optimističniji su u očekivanjima za idućih 12 mjeseci.

Optimističniji su i poslovni čelnici u uslužnom sektoru i maloprodaji, prema rastu indeksa za 1,6 odnosno za 1,1 bod.

Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju ipak da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za gotovo 4,6 bodova. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju osjetno izraženija nego na početku godine, uz rast indeksa EUI za 1,2 boda.

Menadžeri i potrošači u eurozoni u cjelini znatno su suzdržaniji, prema rastu indesa ekonomske klime u ožujkku za 0,8 bodova u odnosu na veljaču, na 96,3 boda.

Skroman rast odražava blago poboljšanje u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 0,7 bodova.

Blago su poboljšana i očekivanja među potrošačima i menadžerima u industriji, prema rastu indeksa za 0,6 bodova.

Još su suzdržaniji poslovni čelnici u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 0,3 boda.

U građevinskom sektoru raspoloženje je bilo gotovo nepromijenjeno u odnosu na veljaču.

Poslovni čelnici u 20-članom gospodarstvu očekuju gotovo isti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za samo 0,1 bod. Neizvjesnost u poslovanju trebala bi po njihovoj procjeni biti nešto blaža nego u veljači, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 1,1 bod.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše se poboljšalo raspoloženje u francuskom gospodarstvu, prema rastu ESI-ja za 2,6 bodova. Slijedi Italija s rastom indeksa za 1,5 bodova. Umjereno poboljšanje očekuje i Njemačka čiji je ESI porastao za 0,9 bodova.

U skupini ′velikih′ raspoloženje se, blago, pogoršalo samo u Španjolskoj, prema padu indeksa za 0,4 boda.

Tagovi: HRVATSKO GOSPODARSTVO, OČEKIVANJA, EUROSTAT
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE