GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija gotovo zaustavila ekonomiju azijsko-pacifičke regije

Pandemija gotovo zaustavila ekonomiju azijsko-pacifičke regije
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 12:36
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Gospodarstvo azijsko-pacifičke regije gotovo će stagnirati u 2020. godini jer nastojanja da se suzbije pandemija koronavirusa usporavaju aktivnosti i oslabljuju vanjsku potražnju, objavila je u četvrtak Azijska razvojna banka (ADB).

ADB je snizio prognozu gospodarskog rasta u azijsko-pacifičkoj regiji na samo 0,1 posto u 2020. godini, što bi bio najslabiji rast u gotovo šest desetljeća.

U travnju prognozirali su da će gospodarstvo porasti 2,2 posto.

„Gospodarstva na području Azije i Pacifika trpjet će posljedice pandemije Covida 19 do kraja ove godine, uz postupno ublažavanje mjera blokade i obnovu određenih aktivnosti u scenariju 'nove normale'", objašnjava glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada.

Samo će istočna Azija ove godine bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,3 posto. Pritom bi kinesko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1,8 posto, procjenjuju u ADB-u. U travnju banka je Kini prognozirala 2,3-postotni rast.

Iduće godine gospodarstvo azijsko-pacifičke regije trebalo bi porasti 6,2 posto, kao što je procijenjeno i u travnju, pri čemu u banci napominju da su izgledi daleko niži u odnosu na pretkrizno razdoblje.

„Očekujemo snažniji rast regije u 2021. godini, ali uglavnom zbog slabih ovogodišnjih brojki, i oporavak neće imati oblik slova V", upozorio je Sawada.

Regija istočne Azije trebala bi bilježiti 6,8-postotni rast.

Osim rizika pandemije, koji bi mogli rezultirati dužničkim i financijskim krizama, banka upozorava i na neizvjesnost povezanu s mogućom opetovanom eskalacijom trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine.

Tagovi: azijska ekonomija, Yasuyuki Sawada, Covid-19, koronakriza
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE