GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u Velikoj Gorici: Iskoristili su naše mjere, poduzetnička klima je sjajna

Plenković u Velikoj Gorici: Iskoristili su naše mjere, poduzetnička klima je sjajna
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 12:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković sa suradnicima je danas u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu i obišao novi poduzetnički inkubator, istaknuvši da je taj grad “inteligentno iskoristio EU sredstva za razvoj”.

Otvarajući novi Regionalni centar kompetentnosti, koji je jedan od tri u Zagrebačkoj županiji u koje je ukupno uloženo 15.5 milijuna eura, premijer je istaknuo da je Vlada u proteklim godinama nastojala stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu i preduvjete da Hrvatska i u obrazovnom sustavu bude spremna uključiti se u svijet s brzim napretkom tehnologije.

Taj je centar otvoren u sklopu Srednje strukovne škole, a opremljen je najmodernijim strojevima, robotima i sličnim naprednim stvarima za modernu industriju 4.0 i budućnost.

“Jačanje strukovnog obrazovanja jasan je pokušaj da osnažimo trokut između škola, gospodarstva i tržišta rada i da na njega izađu mladi koji uče u Centrima za industriju 4.0, koja mijenja i zanimanja i radna mjesta”, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada zato prije nekoliko godina krenula s regionalnim centrima kompetentnosti za razne sektore - zdravstvo, poljoprivredu, turizam, računalstvo, strojarstvo i druge, te da je dosad u 25 takvih cenatra uloženo 260 milijuna eura.

Važnim je istaknuo i što su ti centri ravnomjerno raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj te da se time podiže razina obrazovanja, u što Vlada također dosta ulaže, podsjetivši i da su se iznosi stipendija u osam godina više nego udvostručili.

“Cilj je da svi mladi u Hrvatskoj imaju jednake šanse za moderno obrazovanje”, dodao je, nadajući se da će sve to i privući više mladih u strukovna zanimanja budućnosti.

Na svečanosti otvorenja bio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar. Nakon Regionalnog centra, posjetili su i krajem prošle godine otvoreni novi i prvi VG Poduzetnički inkubator, koji će uskoro objaviti natječaj za ulazak poduzetnika u njegovih 32 ureda na 2000 četvornih metara.

U njega je uloženo 3.5 milijuna eura također iz EU fondova, a Plenković je istaknuo da je riječ o dobrom usmjeravanju EU novca u ono što nedostaje mladima i poduzetnicima u tom gradu.

“Vidi se da u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji redovito ulažu u nove moderne projekte i prostore važne za gospodarstvo i da su dobro iskoristili naše mjere poreznih rasterećenja i druge porezne mjere da im rastu i prihodi i plaće. Tu je sjajna poduzetnička klima”, poručio je premijer, dodavši i da su mu čelnici Velike Gorice najavili i da će se tu uskoro graditi i kamp Hrvatskog nogometnog saveza i dom za starije, a tu je već smješten i logistički centar Hrvatske pošte i drugi važni objekti.

Najavio je i da će se u idućim mjesecima razraditi i model dnevne bolnice u Velikoj Gorici, jer je taj njihov plan prihvaćen, što bi trebalo poboljšati zdravstvenu skrb i rasteretiti zagrebačke klinike.

Na kraju, premijer je posjetio i skladišni prostor tvrtke Cargo-partner u poslovnoj zoni “Meridijan 16”.

U njegovoj pratnji bili su ministri znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, regionalnog razvoja i europskih fondova Šime Erlić te gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Tagovi: plenković, poduzetništvo, Regionalni centar kompetentnosti, kožić, ačkar
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE