GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u rujnu

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u rujnu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 15:13
Autor: SEEbiz
BERLIN - Raspoloženje među poslovnim čelnicima u Njemačkoj stabiliziralo se u rujnu, nakon petomjesečnog razdoblja pogoršanja, izvijestio je institut Ifo, zaključivši da gospodarstvo "tapka u mjestu".

Indeks poslovne klime iznosio je u rujnu 85,7 bodova i bio je manji za 0,1 bod u odnosu na revidiranu vrijednost iz kolovoza, objavio je institut sa sjedištem u Münchenu.

- Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu, zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u najnovijem izvješću.

Anketa je pokazala da su kompanije manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom nego u kolovozu, što se očituje u padu odgovarajućeg podindeksa s 89 na 88,7 bodova.

Blago je pak ublažen njihov pesimizam u prognozama za iduće mjesece, pa je podindeks očekivanja blago porastao, za 0,2 boda u odnosu na kolovoz, na 82,9 bodova.

Raspoloženje među menadžerima ponovno je pogoršano u sektorima usluga i graditeljstva, a poboljšano je u industriji i trgovini, pokazalo je istraživanje münchenskog instituta.

Indeks građevinskog sektora spustio se na najnižu razinu od siječnja 2009. godine, ističe ifo, uz kontinuirano pogoršanje poslovanja i duboki pesimizam u prognozama za iduće razdoblje.

Vodeća njemačka tvrtka za razvoj nekretnina suspendirala je prošli tjedan planove o gradnji 60 tisuća stanova, upozorivši na visoke kamatne stope i troškove gradnje.

Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) upozorio je u ponedjeljak da stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, zatraživši od vlade 50 milijardi eura poticaja za sektor.

Voditelj istraživanja pri Ifou Klaus Wohlrabe rekao je da će podaci vjerojatno pokazati pad gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u trećem kvartalu.

Najveće europsko gospodarstvo stabiliziralo se u drugom tromjesečju, nakon recesije u zimskom razdoblju.

Tagovi: Poslovna klima u Njemačkoj, njemačka
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE