GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima usporila u srpnju

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima usporila u srpnju
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima blago je usporila u srpnju, odražavajući pad domaćih narudžbi, dok su se narudžbe iz inozemstva snažno oporavile, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog zavoda za statistiku.

Nove narudžbe u njemačkoj industriji porasle su u srpnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za 3,4 posto u odnosu na lipanj kada su uvećane 4,6 posto, na mjesečnoj razini prema prilagođenim uvjetima.

Domaće narudžbe pale su 2,5 posto, ali su inozemne poskočile osam posto. U lipnju domaće su narudžbe bile porasle 9,8 posto, a inozemne 0,9 posto.

Narudžbe iz eurozone smanjene su u srpnju za 4,1 posto, dok su narudžbe iz ostatka svijeta porasle za 15,7 posto, najvećim dijelom zahvaljujući velikim narudžbama brodograditeljima.

Domaća potražnja bila je u lipnju pokretač rasta broja narudžbi, ali u srpnju je pala, konstatiraju u ministarstvu gospodarstva, dodavši da je opći uzlazni trend podržao snažan rast narudžbi farmaceutskih proizvoda i narudžba velike vrijednosti u industriji vozila.

U kolovozu njemački su proizvođači zbog nestašice sirovina i komponenti teško držali korak sa snažnom potražnjom za industrijskom robom, pokazalo je istraživanje objavljeno prošlog tjedna.

Njemačko gospodarstvo oporavilo se u drugom tromjesečju, uz stopu rasta od 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, budući da su potrošači nakon ublažavanja koronamjera počeli trošiti ušteđevinu nagomilanu u zimskim mjesecima.

Vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto, a iduće 3,6 posto, iako zastoji u opskrbi i sve veći broj slučajeva covida-19 prigušuju optimizam čelnika kompanija, koji je u kolovozu oslabio drugi mjesec zaredom, podsjeća Reuters.

Tagovi: njemačka industrija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE