GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Inflacija je još uvijek previsoka

Powell: Inflacija je još uvijek previsoka
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 23:20
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell priznao je nedavne znakove usporavanja inflacije, ali je u četvrtak rekao da će središnja banka biti "odlučna" u svojoj predanosti ciljanoj razini od 2%.

U prilično iščekivanom govoru održanom u Ekonomskom klubu New Yorka, Powell je izbjegao obvezivanje na određenu politiku, ali nije dao naznake da je sklon povećanju kamatnih stopa.

Kao što je Powell govorio, trgovci na terminskom tržištu izbrisali su svaku mogućnost povećanja stope u studenom i smanjili šanse za pomak čak iu prosincu. Priznao je napredak postignut u vraćanju inflacije na upravljivu razinu, ali je naglasio budnost u ostvarivanju ciljeva središnje banke.

"Inflacija je još uvijek previsoka, a nekoliko mjeseci dobrih podataka samo je početak onoga što će biti potrebno za izgradnju povjerenja da se inflacija održivo spušta prema našem cilju", rekao je Powell u pripremljenim primjedbama. "Još ne možemo znati koliko dugo će ova niža očitanja trajati ili gdje će se inflacija smiriti u narednim kvartalima."

"Iako će put vjerojatno biti neravan i trebat će neko vrijeme, moji kolege i ja smo ujedinjeni u našoj predanosti održivom smanjenju inflacije na 2 posto", dodao je Powell.

Govor dolazi s pitanjima o tome kamo će Fed nakon niza povećanja kamatnih stopa s ciljem hlađenja inflacije. Dionice su porasle nakon što je Powell govorio, a prinos 10-godišnjih državnih obveznica spustio se s najviših razina za sjednicu.

Powell je rekao da ne misli da su kamatne stope sada previsoke.

“Čini li se da je politika sada prestroga? Morao bih reći ne”, rekao je. Ipak, primijetio je da su “više kamate svima teško”.

Powell je primijetio napredak ostvaren prema Fedovim dvostrukim ciljevima.

Posljednjih dana podaci su pokazali da, iako je inflacija i dalje znatno iznad ciljane stope, tempo mjesečnih povećanja je usporen, a godišnja stopa usporila je na 3,7% s više od 9% u lipnju 2022.

"Dolazni podaci tijekom posljednjih mjeseci pokazuju stalni napredak prema oba naša cilja s dvostrukim mandatom — maksimalnom zapošljavanju i stabilnim cijenama", rekao je.

Govor su na početku odgodili prosvjednici iz skupine Climate Defiance koji su okupirali podij na večeri u klubu i držali natpis "Fed gori" okružen riječima "novac, budućnost i planet".

Nakon kratke odgode, Powell je primijetio da će tržište rada i gospodarski rast možda morati usporiti kako bi se konačno postigao Fedov cilj.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE