GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda pale za 7,7 posto

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda pale za 7,7 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 10:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju ove godine su pale za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene biljnih proizvoda pale su za 16,4 posto, dok su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle za 14,5 posto.

Na pad cijena biljnih proizvoda, kako navode iz DZS-a, utjecao je pad cijena žitarica (41,2 posto) i industrijskog bilja (33,9 posto), koji imaju najveći udio u biljnoj proizvodnji, dok su cijene u svim ostalim skupinama porasle.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu, u trećem tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim tromjesečjem 2022. najviše su porasle cijene svinja (16,8 posto), cijene goveda (16,8 posto), cijene mlijeka (14,4 posto) te cijene konzumnih jaja (26,9 posto).

Cijene su porasle i u svim ostalim skupinama u stočarstvu, napominju iz DZS-a.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s istim tromjesečjem 2022. manje su za 20,2 posto, na što je najviše utjecao pad cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Tako su cijene energije pale za 17,2 posto, gnojiva za 48,9 posto i stočne hrane za 20,6 posto.

Pale su i cijene sredstava za zaštitu bilja, za 16,4 posto, dok su cijene sjemena i sadnog materijala porasle za 8,8 posto, a veterinarskih usluga, za devet posto.

Tagovi: poljoprivreda, hrana, cijene hrane, stočarstvo, mljekarstvo
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE