GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Rekordni pesimizam generalnih direktora

PwC: Rekordni pesimizam generalnih direktora
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 14:18
Autor: SEEbiz
DAVOS – Generalni direktori kompanija iz 83 zemlje svijeta pokazuju na početku novoga desetljeća rekordne razine pesimizma u pogledu globalne ekonomije, prema rezultatima istraživanja revizorsko-konzultantske kuće PwC, koji su predstavljeni sinoć na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Čak 53 posto od ukupno 1.581 anketiranih svetskih direktora predviđa pad stope ekonomskog rasta u 2020. godini, što predstavlja porast u odnosu na 29 posto u 2019. i na samo pet posto u 2018. godini.

Ovo je najviša razina pesimizma od 2012. godine, kada je kompanija PwC prvi put postavila ovo pitanje u svom globalnom istraživanju, navedeno je.

Istodobno, broj generalnih direktora koji predviđa porast stope ekonomskog rasta pao je sa 42 posto, koliko je iznosio u 2019. godini, na samo 22 posto u 2020. godini.

Ovo su neki od ključnih rezultata 23. ankete koju je kompanija PwC sprovela među gotovo 1.600 generalnih direktora iz 83 zemlje svijeta, a koji su predstavljeni na godišnjem skupu Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švicarskoj.

Pesimizam generalnih direktora je posebno zastupljen u Sjevernoj Americi, Zapadnoj Europi i na Bliskom Istoku, gdje 63 posto, 59 posto, odnosno 57 posto direktora predviđa niži globalni rast u ovoj godini.

Generalni direktori također nemaju pozitivno mišljenje o izgledima njihovih kompanija u godini koja je pred njima, jer je samo 27 posto „vrlo sigurno“ u rast svojih kompanija u narednih godinu dana – što je najmanji postoak još od 2009. godine i pad u odnosu na prošlogodišnjih 35 posto.

Tagovi: pesimizam, globalna ekonomija, globalni rast
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE