GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste broj nezaposlenih u Hrvatskoj ali i u eurozoni

Raste broj nezaposlenih u Hrvatskoj ali i u eurozoni
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nezaposlenost u eurozoni i Hrvatskoj blago je porasla u rujnu, a u Europskoj uniji zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u petak procjene Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u rujnu 6,5 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U EU iznosila je šest posto, zadržavši se na razini iz prethodnog mjeseca, prema revidiranom podatku. U rujnu prošle godine iznosila je 6,7 posto u eurozoni i 6,1 posto u EU.

Eurostat procjenjuje da je u EU u ovogodišnjem rujnu bez posla bilo gotovo 13,03 milijuna građana, od čega njih gotovo 11,02 milijuna u eurozoni. Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU uvećan za 95 tisuća i za 69 tisuća u eurozoni. Na godišnjoj razini njihov se broj smanjio za 126 tisuća u Uniji i za 212 tisuća u eurozoni.

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u rujnu dosezala 12 odnosno 10 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u rujnu iznosila 6,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije, prema revidiranom podatku. Procjena stope za kolovoz snižena je za 0,2 postotna boda, napominju u Eurostatu. U rujnu 2022. iznosila je 6,9 posto, pokazuju tablice.

Bez posla je u Hrvatskoj u rujnu, prema Eurostatovim podacima, bilo 116 tisuća građana, kao i u prethodnom mjesecu, prema revidiranom podatku. Prva procjena pokazivala je 122 tisuće nezaposlenih. U odnosu na prošlogodišnji rujan broj im je smanjen za tri tisuće.

Najbliža je Hrvatskoj u rujnu bila Latvija sa stopom nezaposlenosti od 6,6 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti imala je Češka, od 2,7 posto. Slijede Malta i Poljska s 2,8 posto, te Njemačka s tri posto.

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u rujnu je u eurozoni iznosila 14 posto, a u Uniji 14,2 posto, porastavši za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec. U prošlogodišnjem rujnu na oba je područja iznosila 15,1 posto, pokazuju tablice Eurostata. U statističkom uredu procjenjuju da je u EU u rujnu bez posla bilo 2,74 milijuna mladih, od čega 2,23 milijuna u eurozoni.

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni smanjen je tako u rujnu za 119 tisuća u odnosu na isto razdoblje lani, a u EU za 133 tisuće, objavio je Eurostat.

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u rujnu je imala Španjolska, od 27,8 posto. Slijede Italija i Švedska s 21,9 posto.

Stopu od 20 posto premašili su i Estonija, Luksemburg i Slovačka gdje je iznosila 20,8 odnosno 20,6 i 20,1 posto. Blizu je i Portugal s 19,6 posto nezaposlenih mladih.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina bilježila je i u rujnu Njemačka, od 5,8 posto. Slijede Litva i Nizozemska s 8,6 odnosno 8,8 posto. Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih, kao ni Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija. U trećem kvartalu stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj iznosila je 20,2 posto, uz 24 tisuće nezaposlenih. U prethodnom tromjesečju iznosila je po revidiranim podacima 19,5 posto, uz nezaposlene 23 tisuće mladih.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost mladih, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE