GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Individualna potrošnja po stanovniku u standardima kupovne moći u Sloveniji lani je dosegla 85 posto prosjeka EU, što je tri postotna boda više nego 2020. Lani je potrošnja bila ista kao u Češkoj i Španjolskoj.

Prema vrijednosti ovog pokazatelja, među 37 europskih zemalja, Luksemburg je zauzeo najviše mjesto, gdje je pokazatelj 44 posto viši od prosjeka 27 zemalja EU. Slijedile su Norveška i Njemačka.

U međuvremenu, Albanija (61 posto niža potrošnja od prosjeka EU), Bosna i Hercegovina (59 posto niža) i Sjeverna Makedonija (49 posto niža) zauzele su zadnja tri mjesta.

Prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u standardu kupovne moći kao mjeri gospodarskog razvoja, položaj zemalja bio je sličan položaju potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći. Međutim, razlike među zemljama bile su mnogo veće.

Vrijednost tog pokazatelja među 37 europskih zemalja lani je bila najveća u Luksemburgu (168 posto više od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede ga Irska, Norveška i Švicarska.

Albanija je imala najniži BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći (68 posto niži od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede je Bosna i Hercegovina (67 posto niži) i Sjeverna Makedonija (58 posto niži).

U Sloveniji je BDP po stanovniku u standardima kupovne moći dosegao 90 posto prosjeka EU, što je za jedan postotni bod više nego 2020. Od 2015. vrijednost je rasla četiri godine zaredom, a ista je bila i 2019. i 2020. . Slovenija je 2021. dosegla najvišu vrijednost ovog pokazatelja u posljednjih 10 godina, tvrde statističari.

Cipar, Litva i Estonija prošle su godine bili najbliže Sloveniji po BDP-u po glavi stanovnika. Na Cipru je vrijednost ovog pokazatelja iznosila devet posto, au Litvi i Estoniji 11 posto niža od prosjeka EU.

Tagovi: standard u Sloveniji, paritet kupovne moći, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE