GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je na određeno vrijeme

Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je na određeno vrijeme
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2024 / 09:59
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Svaki peti radnik u Hrvatskoj radi preko ugovora na određeno. Krajem listopada “vojska” prekarnih radnika brojila je 339 tisuća osoba i činila udio od 20 posto ukupne zaposlenosti, piše u ponedjeljak Večernji list.

Među njima oko 16 tisuća osoba ima ugovor na nepuno radno vrijeme. Premda je ukupan broj zaposlenih na određeno i dalje velik, u Hrvatskoj se tijekom 2023. neznatno spustio udio kratkotrajno zaposlenih radnika na prosječnih 21 posto, a u listopadu na 20 posto, što je oko pet postotnih poena manje u odnosu na rekorde iz 2017. i 2018. godine, kada je na određeno radio svaki četvrti radnik.

Smanjenje broja zaposlenih na kratkotrajnim ugovorima dijelom je posljedica manjka radne snage, a dijelom nove regulative koja je stupila na snagu krajem pretprošle godine kada je Vlada izmijenjenim Zakonom o radu ograničila broj uzastopnih ugovora o radu na određeno na najviše tri, a na tri godine je limitiran i maksimum do kojega netko može raditi kod istog poslodavca bez stalnog ugovora. Nakon isteka roka od tri godine, nastupa zabrana zapošljavanja iste osobe sljedećih šest mjeseci, što bi trebalo motivirati tvrtke da ne kalkuliraju i radniku ponude ugovor na neodređeno.

Eurostat navodi da se udio zaposlenih s privremenim ugovorima u dobi do 29 godina kreće oko 27 posto. Strani radnici većinom dobivaju ugovore na određeno tako da oni trenutačno dominiraju unutar najnesigurnijeg kontingenta radne snage. U prvih 11 mjeseci prošle godine MUP je strancima izdao 160 tisuća dozvola za boravak i rad, od čega najviše u graditeljstvu – 63 tisuće te turizmu i ugostiteljstvu oko 44 tisuće. Najveći broj stranih radnika došao je iz Azije, njih oko 57 tisuća.

Dubrovačko-neretvanska županija sa svakim trećim radnikom zaposlenim na određeno prednjači po udjelu nesigurnog rada, dok je u Zagrebu u nesigurnom radnom odnosu svaki šesti radnik (16 posto)

Tagovi: određeno, rad na određeno vrijeme, prekarni rad, tržište rada, radnici
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE