GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka predviđa kraj inflacije

Svjetska banka predviđa kraj inflacije
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 10:39
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Globalno tržište žitarica trebalo bi se ubrzo potpuno oporaviti. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i riže. Prema zadnjem izvješću Svjetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizirati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane, piše u utorak Jutarnji list.

Ako znamo da je rast cijena prehrambenih proizvoda bio jedan od glavnih okidača inflacije u Hrvatskoj, prognoze Svjetske banke razlog su za umjereni optimizam hrvatskih potrošača. Stopa inflacije hrane u Hrvatskoj od studenoga 2022. do lipnja ove godine u konstantnom je padu, pokazuju zadnji podaci Svjetske banke.

Takva inflacija u zadnjih godinu dana bila je najviša u studenome 2022., kada je iznosila 20,4 posto. U lipnju je bila 12,4 posto, što je 2,4 posto manje nego mjesec prije. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je tijekom ljeta ipak zabilježen rast stopa inflacije u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića.

Naime, u odnosu na lipanj proizvodi iz navedene kategorije u srpnju su poskupjeli 0,3 posto, dok su mjesec dana poslije bili skuplji 0,2 posto, što se može pripisati turističkoj sezoni. Ipak, Hrvatska ostaje među europskim državama s najvišim stopama inflacije hrane.

Usporedbe radi, u Europi su nešto veće stope inflacije hrane u lipnju imale Estonija (16,4%), Francuska i Belgija (13,2%) te Mađarska (23,1%). No inflacija pada i kod naših sjevernih susjeda, već u srpnju bila je 17,1 posto. U prosincu 2022. stopa inflacije hrane u Mađarskoj bila je golemih 44,8 posto. Stope inflacije prehrambenih proizvoda u Njemačkoj kreću se otprilike podjednako kao i u nas, piše novinar Jutarnjeg lista Luka Fišić.

Tagovi: Svjetska banka, inflacija
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE