GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj u 2023. pala prodaja gotovog mesa, mesnih proizvoda i piva

U Hrvatskoj u 2023. pala prodaja gotovog mesa, mesnih proizvoda i piva
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 11:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Industrija robe široke potrošnje (FMCG) u Hrvatskoj je u 2023. godina ostvarila porast vrijednosne prodaje od 16.7 posto u odnosu na 2022., pokazalo je istraživanje "State of the Nation 2023 Adriatic regija" analitičke kuće NIQ koje prenosi magazin JaTrgovac.

Iako je rast, kao se navodi, uglavnom potaknut porastom cijena (14.5 posto), dodatno je porastao i volumen, za 2.2 posto.

Najvišu vrijednosnu prodaju u 2023. u prehrambenoj kategoriji ostvarili su hlađeno svježe meso, pivo, gotovi mesni proizvodi, sir i mlijeko.

Svim tim kategorijama količinska prodaja je 2023. godine u usporedbi s 2022. porasla, a pala prodaja gotovog mesa, mesnih proizvoda i piva. Najveće su među kategorijama poskupjeli gotovi mesni proizvodi, za 18.7 posto.

U neprehrambenoj kategoriji u 2023. se po najvišoj vrijednosnoj prodaji ističu toaletni papir, deterdženti za rublje, dezodoransi, kuhinjski ubrusi i kućanska sredstva za čišćenje, ali samo je dezodoransima i toaletnom papiru količinska prodaja porasla.

Najveće povećanje cijene među vodećim neprehrambenim kategorijama u 2023. u usporedbi s godinom prije, vidi se kod deterdženata za rublje s 23.1 posto.

Prema istraživanju, svi prodajni kanali u Hrvatskoj imali su rast vrijednosne prodaje u 2023. u odnosu na 2022., premašujući deset posto rasta.

Najznačajniji rast zabilježio je kanal drogerija, od 23.9 posto, dok su diskonteri imali najniže stope rasta od 11.1 posto.

Vodećih pet proizvođača u 2023. pokazalo je nižu stopu rasta vrijednosne prodaje (11.9 posto) u usporedbi s cjelokupnom FMCG industrijom (16.7 posto).

Proizvodi privatnih robnih marki prate sličan trend, rastući nešto sporijim tempom od FMCG sektora, sa stopom rasta od 13,6 posto.

Privatne robne marke u Hrvatskoj su u 2023. imale udio od 20.4 posto. U priopćenju se ističe i kako manji proizvođači potiču rast FMCG-a pošto imaju višu stopu rasta od cjelokupne FMCG industrije.

Tagovi: meso, mesni proizvodi, pivo, kemijski proizvodi
PROČITAJ I OVO
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE