GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada prihvatila nekoliko amandmana na izmjene ZOR-a

Vlada prihvatila nekoliko amandmana na izmjene ZOR-a
AMANDMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici u srijedu dala suglasnost za prihvaćanje nekoliko amandmana saborskih zastupnika i klubova na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu te konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada.

Vlada je dala suglasnost za prihvaćanje amandmana nezavisne zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj te Kluba zastupnika SDP-a kojim se, za radnike zaposlene na određeno vrijeme, s 12 na šest mjeseci skraćuje vrijeme koje mora proteći između dva prijedloga radnika poslodavcu za sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme.

Vlada je amandmane prihvatila jer su "u skladu s ciljem" predloženog zakona o poticanju sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Prihvaćen je i amandman zastupnika Silvana Hrelje (HSU) kojim se "jasnije i nedvosmisleno precizira što se ima smatrati neopravdanim odbijanjem ponude za sklapanje ugovora o radu u idućoj sezoni, a što je u interesu kako radnika tako i poslodavca" te amandman kojim se jasnije i preciznije određuje pravo radnika na odsutnost s posla jedan dan u kalendarskoj godini zbog propisanih razloga.

Prihvaćen je i jedan amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo nomotehničke prirode te amandman Kluba zastupnika HDZ-a vezan uz reguliranje obveza poslodavaca prema radniku kod rada na izdvojenom radnom mjestu, pri čemu se s 10 na sedam radnih dana unutar mjeseca skraćuje rok nakon kojeg je poslodavac dužan naknaditi troškove rada na izdvojenom radnom mjestu.

Vlada amandman prihvaća jer je zaštitne prirode u odnosu na radnika, a ne uzrokuje nerazmjerne troškove za poslodavca.

Suglasnost je Vlada dala i na amandman HNS-a na konačni prijedlog Zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada kojim se predlaže skraćenje s jedne godine na šest mjeseci roka unutar kojeg Ministarstvo rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike treba prikupiti podatke od inspekcije rada i ostalih nadležnih subjekata vezanih uz popis poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad, kao i onih koji poštuju propise vezane uz radno pravne obveze.

Skraćivanje roka utjecat će na loše poslodavce kao poticaj da odmah odustanu od korištenja neprijavljenoga rada, a dobrim poslodavcima omogućiti da iskoriste prednosti pojavljivanja na pozitivnom popisu, obrazlaže Vlade prihvaćanje amandmana.

Tagovi: Zakon o radu, Silvano Hrelja, Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka poboljšala prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka poboljšala prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog BDP-a
WASHINGTON - Svjetska banka poboljšala je prognozu rasta globalnog gospodarstva za ovu godinu, i to za 0,2 postotna boda na 2,6 posto. Porast je uglavnom posljedica otporne privatne potrošnje u SAD-u.
Prijevremeni izbori negativni za francuski kreditni rejting
UPOZORENJE
Prijevremeni izbori negativni za francuski kreditni rejting
LONDON - Prijevremeni parlamentarni izbori negativno će utjecati na kreditni rejting Francuske, izvijestila je agencija Moody′s, upozorivši na rizike za konsolidaciju javnih financija.
Banka Slovenije povećala prognozu gospodarskog rasta
POBOLJŠANJE
Banka Slovenije povećala prognozu gospodarskog rasta
LJUBLJANA - Banka Slovenije povećala je prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta na 2,5 posto, nakon što je lani u prosincu predviđala rast od 2,2 posto. Prognoza za iduću godinu također je povećana za 0,3 postotna boda na 2,6 posto.
HNB poboljšao projekcije gospodarskog rasta na 3,3 posto u ovoj godini
BOLJE PROGNOZE
HNB poboljšao projekcije gospodarskog rasta na 3,3 posto u ovoj godini
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijim je makroekonomskim projekcijama povećala stopu rasta realnog BDP-a u ovoj godini na 3,3 posto, s 3 posto koliko je očekivala u pognozama objavljenim kraja prošle godine, dok je projekciju stope inflacije smanjila s prosinačkih 4 posto na 3,8 posto.
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
REJTING
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Bonitetne agencije S&P i DBRS Morningstar potvrdile su u petak ocjenu Slovenije. Agencija S&P zadržala ga je na AA-, a agencija DBRS na A (visoko). Obje procjene imaju stabilne izglede, objavilo je danas Ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE