GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Hrvatska poželjnija destinacija za strane investitore

Vujčić: Hrvatska poželjnija destinacija za strane investitore
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 17:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je u utorak da je projekt uvođenja eura u Hrvatskoj uspješno zaključen i to u najkraćim mogućim rokovima, a da su se očekivane ekonomske koristi od prelaska na euro u cijelosti ostvarile.

Vujčić je to rekao na HNB-ovoj konferenciji "Godina dana s eurom u Hrvatskoj", poručivši da je euro hrvatsko gospodarstvo učinio snažnijim i otpornijim, što je posebno došlo do izražaja u kriznim uvjetima u kojima je uvođen. "Pokazalo se da je upravo u kriznim vremenima jako važno imati euro, koji je pomoć da se te krize lakše prebrode", rekao je guverner.

Kriza se očitovala i u visokoj inflaciji, snažnom monetarnom zatezanju, kao i izraženim geopolitičkim napetostima i neizvjesnostima, no unatoč svim specifičnim okolnostima projekt uvođenja eura je uspješno zaključen, izjavio je Vujčić, ocijenivši i da su upravo takve okolnosti učinile neke od pozitivnih učinaka još većima i značajnijima.

Govoreći o tim pozitivnim učincima, Vujčić je na prvom mjestu apostrofirao uklanjanje tečajnog rizika, što se u potpunosti i ostvarilo, pri čemu dug svih sektora u inozemnoj valuti iznosi svega oko pola milijarde eura, dok je prije uvođenja eura to iznosilo 77 milijardi eura.

Zbog toga je smanjena i premija rizika države, a ujedno i "ograničen prijenos globalno viših kamatnih stopa na domaći financijski sustav", istaknuo je Vujčić. Tako, sukladno očekivanjima, troškovi zaduživanja u Hrvatskoj su niži no što bi bili da je ostala izvan eurozone.

Boris Vujčić: 'Demografski problemi traže donošenje politike pametne integracije'
11.01.2024., Zagreb - Na Ekonomskom fakultetu odrzana je jednodnevna konferencija "Financijska akademija", projekt Hrvatske akademske zajednice Ekonomskog fakulteta. predsjednik Hrvatske narodne banke Boris Vujcic Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Kamatne stope u nekim segmentima i niže no u Njemačkoj
Rekao je da su kamatne stope, kako na stambene kredite građanima tako i na kredite poduzećima, po prvi puta u povijesti u "potpunosti usporedive", pa čak i "apsolutno niže" u određenim segmentima od prosječnih kamatnih stopa u europodručju, a "znatno niže" no u usporedivim zemljama izvan europodručja.

"Od početka karijere slušam pitanja kada će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj. Evo, konačno i jesu takve, čak i niže u nekim segmentima. To ne bi bilo moguće bez uvođenja eura, to je jasno", izjavio je Vujčić.

Primjerice, prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj iznosi 3,64 posto, u Njemačkoj 4,22 posto, a u europodručju u prosjeku 4,05 posto. Vujčić je naveo i primjer Mađarske koja nije u eurozoni, a u kojoj prosječna kamatna stopa na stambene kredite iznosi 8,76 posto.

Slično je i s kreditima poduzeća, pa tako na kredite do milijun eura prosječna kamata u Hrvatskoj iznosi 4,74 posto, u Njemačkoj 6,27 posto, a u cijelom europodručju u prosjeku 5,65 posto. S druge strane, u zemljama koje nisu u eurozoni kamatne stope za poduzeća su često dvoznamenkaste, pa tako u Mađarskoj u prosjeku dosežu gotovo 14 posto, rekao je Vujčić.

Za gospodarstvo je važno i bitno smanjenje transakcijskih troškova, što pospješuje daljnju trgovinsku i financijsku integraciju s ostatkom europodručja, rekao je Vujčić.

Hrvatsko gospodarstvo tako postaje konkurentnije, a zbog svega gore navedenog, i strani investitori ocjenjuju Hrvatsku kao poželjniju destinaciju.

HNB je s 1. siječnjem 2023. postao dio Eurosustava, monetarne vlasti europodručja, koji se sastoji od Europske središnje banke (ESB) i nacionalnih središnjih banaka država članica čija je valuta euro, dok je guverner HNB-a postao član Upravnog vijeća ESB-a.

Tako, istaknuo je Vujčić, članstvom u eurozoni Hrvatska ima i pristup likvidnosti koju osigurava ESB. "HNB po prvi puta u potpunosti može funkcionirati kao pozajmljivač zadnje nade", rekao je.

Podsjetio je i da u slučaju krize Hrvatska ima pristup Europskom stabilizacijskom mehanizmu, no nada se da joj ta dodatna sredstva nikad neće trebati. "To su sve jasne, opipljive i neupitne prednosti koje smo dobili uvođenjem eura", ustvrdio je guverner HNB-a.

Ponovio je i da je uvođenje eura imalo vrlo blag utjecaj na inflaciju, sukladno očekivanjima te ranijim iskustvima zemalja koje su uvodile euro. Istaknuo je i da je inflacija u Hrvatskoj bila niža no u zemljama Unije koje nisu uvodile euro.

Tako, zaključio je Vujčić, uvođenje eura je bila dobra, pravovremena i ispravna odluka.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome hoće li povećanje plaća u državnom i javnom sektoru utjecati na rast inflacije, Vujčić je rekao da u HNB očekuju, bez obzira na te povišice, da će "stopa inflacije nastaviti padati", a da time ti sektori otprilike dolaze na razinu rasta plaća kakav je već viđen lani u privatnom sektoru.

Osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, konferenciji je nazočio i član Izvršnog odbora Europske središnje banke (ESB) Philip R. Lane, koji je ocijenio da je prva godina članstva u eurozoni bila uspješna za Hrvatsku, kao i za samu tu monetarnu zajednicu.

"Hrvatsko gospodarstvo je lani bilo među najbrže rastućima, a imati Hrvatsku za članicu je ojačalo eurozonu", izjavio je Lane.

Tagovi: Boris vujčić, hnb eurozona, investitori, investicije
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE