GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žene u EU: 13 posto manje plaće i samo 8 posto na čelu najvećih tvrtki

Žene u EU: 13 posto manje plaće i samo 8 posto na čelu najvećih tvrtki
NERAVNOPRAVNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2023 / 16:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U svakoj članici Europske unije muškarci su bolje plaćeni od žena. Porazni postotak u prosjeku iznosi 13 posto, a u Hrvatskoj oko 11 posto. Nova europska direktiva pokušava doskočiti tom problemu.

Društva koja kotiraju na burzi morat će primjenjivati kvote na dijelu čelnih pozicija za manje zastupljeni spol, a države će morati objavljivati popis takvih tvrtki na godišnjoj bazi. Europski poslodavci za najkasnije tri godine morat će javno komunicirati strukturu plaća, počevši od samog oglasa za posao. Kada bi se ženama pružile jednake prilike, BDP u EU mogao bi se povećati i do 3,15 bilijuna eura do 2050. godine, procjena je Europskog instituta za ravnopravnost.

Jesu li poslodavci spremni na promjene, kakvo je stanje u našim tvrtkama i koje su si ciljeve postavili – bila je tema i okruglog stola Rodna jednakost i ESG principi u upravljanju i procesu odlučivanja, održanoga danas u Rimu. Okrugli stol organizirala je Eurochambres Women Network, koja djeluje u sklopu europskog udruženja komora, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Talijanske unije trgovinskih komora (Unioncamere).

„Rodna ravnopravnost i jednake plaće vrijednosti su koje jačaju i čine boljima i tvrtke i društvo. Kvote nove Direktive trebamo shvatiti i kao sredstvo rasta kulturnog standarda. Žene čine polovicu populacije EU, više od polovice visokoobrazovnih stanovnika, a ipak imaju 13 posto manje plaće i samo je 8 posto na čelu najvećih europskih tvrtki,“ poručila je Marina Rožić, glavna tajnica HGK i predsjednica Mreže žena Eurochambresa, u čiji je statut još prošle godine dodana odredba o većoj zastupljenosti žena.

Rožić je sa sugovornicama iz Hrvatske i Italije otvorila pitanje je li dobar employer branding dovoljan s obzirom na prilično zahtjevna ESG načela. „Sve je veći broj organizacija koje promiču svoje aktivnosti brendiranja poslodavaca. Sve je i veći broj njih koje shvaćaju da te aktivnosti ne staju na marketingu, već da svaka takva aktivnost treba biti povezana sa svrhom tvrtke i načinom na koji njihovi zaposlenici razumiju kako i što rade u svojim organizacijama,“ istaknula je Rožić.


...

Tagovi: žene u biznisu, Marina Rožić, Luka Burilović, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE