GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruxelles će detaljno istražiti MOL-ovo preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenije

Bruxelles će detaljno istražiti MOL-ovo preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenije
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europska komisija pokrenula je detaljnu istragu o poslu kojim bi mađarska energetska grupa MOL preuzimanjem OMV Slovenije preuzela mrežu benzinskih postaja drugog najvećeg dobavljača motornih goriva u Sloveniji.

U Bruxellesu su zabrinuti da bi preuzimanje značajno umanjilo konkurenciju u maloprodaji motornih goriva.

MOL je u lipnju prošle godine potpisao ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u OMV Sloveniji, u kojem već ima 7,75 posto. Ugovorena kupoprodajna cijena cijelog udjela je 301 milijun eura, čime bi Mađari došli do mreže od 120 benzinskih postaja u zemlji, koja je druga najveća u zemlji. MOL je, pak, treći najveći pružatelj usluga u Sloveniji s 53 benzinske postaje. Daleko najveći dobavljač je Petrol sa 318 prodajnih jedinica.

Posao je Europska komisija zaprimila na provjeru 13. svibnja ove godine, a u preliminarnoj istrazi utvrđeno je da bi transakcija mogla značajno smanjiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu motornih goriva u Sloveniji.

Prema objašnjenjima komisije, MOL i OMV izravni su konkurenti na mnogim mjestima u Sloveniji, a preuzimanjem bi se tako uklonili konkurentski pritisci. S obzirom na strukturu i transparentnost tržišta, nakon preuzimanja, kada bi u Sloveniji postojala samo dva velika ponuđača, Mol i Petrol, njima bi, po mišljenju Komisije, bilo još lakše uskladiti cjenovnu politiku.

U Bruxellesu ističu da su u Sloveniji troškovne, administrativne i lokacijske prepreke za ulazak novih ponuđača relativno visoke, pa se ulazak novih igrača na tržište u kratkom i srednjem roku čini malo vjerojatnim. Svi ostali sadašnji manji ponuđači u zemlji, međutim, imaju zanemarive tržišne udjele.

Kako Mol tijekom prethodne istrage nije želio preuzimati nikakve obveze, sada će se u Bruxellesu provesti dubinska istraga. Za odluku imaju 90 radnih dana, dakle do 28. listopada.

“Kako bismo spriječili umjetno napuhavanje cijena na benzinskim postajama zbog nedostatka konkurencije, moramo pažljivo pratiti konsolidaciju tržišta. (...) Moramo pažljivo ispitati hoće li promjene na tržištu zbog predloženog preuzimanja utjecati na cijene i kvalitetu usluga”, napisala je Margrethe Vestager, potpredsjednica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje.

Tagovi: kompanija MOL, OMV Slovenija, Margrethe Vestager, Europska komisija, Petrol
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE