GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CERT: Nema podataka da hakerska grupa Qilin ugrožava poslovanje EPS-a

CERT: Nema podataka da hakerska grupa Qilin ugrožava poslovanje EPS-a
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 10:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD . Dark veb nije uređena platforma i svaki korisnik može ponuditi bilo kakve “podatke” na prodaju.

Hakerske grupe trguju različitim infirmacijama, ali ostaje otvoreno pitanje da li su i koliko ti podaci validni, ili je možda reč o nekim zastarelim ili fabrikovanim informacijama – navodi se u odgovoru Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT) na pitanje Danasa da li je hakerska grupa “Qilin”, koja je izvršila napad na Elektroprivredu Srbije zaista, kako tvrdi, preuzela podatke o poslovanju tog preduzeća.

CERT ističe da pored finansijskih motiva hakerskih napada, jedan od ciljeva napadača jeste i potencijalno ugrožavanje poslovne reputacije žrtve napada.

“Na osnovu javno dostupnog saopštenja AD Elektroprivreda Srbije , nema podataka koji bi potvrdili navode da objavljivanje informacija koje u svom posedu navodno ima grupa Qilin, može imati negativne efekte na proizvodnju, distribuciju i prodaju električne energije”, ističu u CERT-u i dodaju da sajber napadi predstavljaju realnu opasnost po sve korisnike interneta,ne samo na globalnom nivou već i u Srbiji.

– U to smo se uverili i na primerima iz prethodnih godina. Uopšteno, objavljivanje neovlašćeno prikupljenih podataka, putem hakerskih napada, zapravo predstavlja samo jedan od koraka koje napadači preduzimaju tokom izvršenja napada. Namera napadača je da tako prikupljene podatke koristi za iznudu novca i takvom pretnjom izvrši dodatni pritisak na žrtvu da plati traženu otkupninu za dekripcione ključeve. U nameri da pomogne korisnicima i IKT sistemima da prepoznaju pretnje na internetu Nacionalni CERT Republike Srbije predano radi na obaveštavanju javnosti o aktuelnim sajber pretnjama, održavanju stručnih obuka, kao i kontinuiranom podizanju svesti javnosti o značaju poznavanja i primeni preventivnih mera za zaštitu od sajber napada, kroz objavljivanja publikacija i video sadržaja na našoj platformi “Za bezbedniji klik”, koja je dostupna građanima na našem sajtu – ističu u CERT-u.

Tagovi: qilin, eps, hakeri, cert
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE