GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CERT: Nema podataka da hakerska grupa Qilin ugrožava poslovanje EPS-a

CERT: Nema podataka da hakerska grupa Qilin ugrožava poslovanje EPS-a
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 10:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD . Dark veb nije uređena platforma i svaki korisnik može ponuditi bilo kakve “podatke” na prodaju.

Hakerske grupe trguju različitim infirmacijama, ali ostaje otvoreno pitanje da li su i koliko ti podaci validni, ili je možda reč o nekim zastarelim ili fabrikovanim informacijama – navodi se u odgovoru Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT) na pitanje Danasa da li je hakerska grupa “Qilin”, koja je izvršila napad na Elektroprivredu Srbije zaista, kako tvrdi, preuzela podatke o poslovanju tog preduzeća.

CERT ističe da pored finansijskih motiva hakerskih napada, jedan od ciljeva napadača jeste i potencijalno ugrožavanje poslovne reputacije žrtve napada.

“Na osnovu javno dostupnog saopštenja AD Elektroprivreda Srbije , nema podataka koji bi potvrdili navode da objavljivanje informacija koje u svom posedu navodno ima grupa Qilin, može imati negativne efekte na proizvodnju, distribuciju i prodaju električne energije”, ističu u CERT-u i dodaju da sajber napadi predstavljaju realnu opasnost po sve korisnike interneta,ne samo na globalnom nivou već i u Srbiji.

– U to smo se uverili i na primerima iz prethodnih godina. Uopšteno, objavljivanje neovlašćeno prikupljenih podataka, putem hakerskih napada, zapravo predstavlja samo jedan od koraka koje napadači preduzimaju tokom izvršenja napada. Namera napadača je da tako prikupljene podatke koristi za iznudu novca i takvom pretnjom izvrši dodatni pritisak na žrtvu da plati traženu otkupninu za dekripcione ključeve. U nameri da pomogne korisnicima i IKT sistemima da prepoznaju pretnje na internetu Nacionalni CERT Republike Srbije predano radi na obaveštavanju javnosti o aktuelnim sajber pretnjama, održavanju stručnih obuka, kao i kontinuiranom podizanju svesti javnosti o značaju poznavanja i primeni preventivnih mera za zaštitu od sajber napada, kroz objavljivanja publikacija i video sadržaja na našoj platformi “Za bezbedniji klik”, koja je dostupna građanima na našem sajtu – ističu u CERT-u.

Tagovi: qilin, eps, hakeri, cert
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE