GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena barela američke nafte pala ispod nule?!

Cijena barela američke nafte pala ispod nule?!
NEVJEROJATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 22:01
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Cijena barela sirove WTI nafte prodavala se u ponedjeljak po najnižoj cijeni u povijesti, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za svibanjske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.

Problem fizičke isporuke uvelike utječe na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Cijena WTI nafte po barelu za lipanjske ugovore je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodaje za oko 25 dolara po barelu.

Padu cijena nafte pridonijela je pandemija koronavirusa zbog koje su blokirani određeni sektori gospodarstva, te cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.


Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

Članice skupine OPEC+, što je OPEC proširen sa još 10 članica među kojima je i Rusija, dogovorili su se da će smanjiti proizvodnju za 9,7 milijuna barela po danu za svibanj i lipanj, čime je zaustavljena nekontrolirana saudijska i ruska proizvodnja, u sklopu cjenovnog rata.

Dionice najvećih naftnih kompanija padaju, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto u ponedjeljak.

Tagovi: WTI nafta, naftno tržište, West Texas Intermediate
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE