GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 79 dolara, u fokusu ponovo opskrba

Cijene nafte blizu 79 dolara, u fokusu ponovo opskrba
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 17:43
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte približile su se u petak razini od 79 dolara budući da se fokus trgovaca ponovo usmjerio na prijetnju eskalacije napetosti na Bliskom istoku i na procjene da će vodeći proizvođači izbacivati na tržište manje barela i u 2024.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,34 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 78,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,20 dolara višoj cjeni, od 74,1 dolar.

U četvrtak tržišta je uznemirio nagli rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,6 milijuna barela, po vladinim podacima, raspirivši zabrinutost za potražnju, i to u razdoblju rekordne proizvodnje.

SAD će u ovoj godini proizvoditi 1,4 milijuna barela dnevno, s udjelom u opskrbi iz neovisnih proizvođača od 66 posto, navela je u najnovijem izvješću Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Trgovce brine i veći broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene i posustajanje američke industrijske proizvodnje.

Na tržištu istodobno procjenjuju da će kineske rafinerije ublažiti tempo prodaje u zadnjim mjesecima u godini zbog slabije potražnje za gorivom i nižih marži.

U petak neki su analitičari posumnjali da su rasprodaje bile pretjerane, osobito s obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku koja bi mogla poremetiti opskrbu naftom i na poruku SAD-a da će biti odlučniji u sankcijama Iranu.

Trgovce je ohrabrilo i zamjetno posustajanje inflacije u EU i eurozoni u listopadu, prema izračunima Eurostata, što bi moglo poduprijeti potražnju.

Brojni analitičari očekuju istodobno da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, u prvom redu Saudijska Arabija i Rusija, smanjivati opskrbu i u idućoj godini budući da je cijena barela u Londonu kliznula ispod 80 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,60 dolara, na 82,22 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE